Avion Croatia Airlinesa doživeo je udes prilikom sletanja na aerodrom u Cirihu u kome na svu sreću nije bilo nikakvih posledica po putnike i posadu.

Turboelisni avion Bombardier Dash 8 Q400 Croatia Airlinesa na letu OU 464 iz Zagreba za Cirih sleteo je bez prednjih točkova na ciriški aerodrom iz drugog pokušaja večeras u 20:20, sat vremena nakon pplaniranog sletanja prema redu letenja. Avion je poleteo iz Zagreba u 17:45.

Piloti su primetivši da se prednji točkovi nisu izvukli i da su ostali zaglavljeni obustavili prvi pokušaj sletanja.

Iz drugog pokušaja avion je imao prinudno sletanje koje je okončano zaustavljanjem i padom nosa aviona na tlo. Na svu sreću u ovom udesu nije povređen niko od 60 putnika i četiri člana posade. Oni su polako napustili avion koji je bio okružen aerodromskim spasilačkim ekipama.

Posada aviona je postupila prema procedurama u ovakvim situacijama i proglasila je prinudno sletanje, pa je kontrola letenja na ciriškom aerodromu pripremila sve službe za hitne intervencije.

Veća nesreća sprečena je zahvaljujući vrhunskom umeću hrvatskih pilota koji su iako bez prednjih točkova na avionu uspeli da ga prizemlje i to tako da niko od putnika ne bude povređen.

Prema fotografijama sa mesta nesreće, koje su objavili švajcarski mediji avion koji je oštećen je "Istra", registarskih oznaka 9A-CQC.

Saobraćaj na ciriškom aerodromu ni u jednom trenutku nije prekidan i nisu zabeležan kašnjenja zbog ovog događaja.