Američka agencija za bezbednost u saobraćaju (The Transportation Security Administration) koja pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova (US Department of Homeland Security) donela je odluku da povuče iz upotrebe aerodromske skenere koji prikazuju sliku golog tela.

Ovi skeneri, kojih ima ukupno 174 na 30 američkih aerodroma, biće zamenjeni najkasnije od 1. juna ove godine.

TSA je odluku donela iz razloga narušavanja privatnosti putnika. Sa proizvođačem ovih skenera je prethodno dogovoreno da proizvede softver koji će omogućiti da se umesto golog tela putnika prikažu samo konture i da se na takvoj slici izdvoji deo tela koji je sumnjiv.

Pošto proizvođač Rapiscan Systems nije uspeo da proizvede ovakav softver, TSA je donela odluku da povuče sve skenere. Umesto njih koristiće se savremeni skeneri koji emituju radio talase niske frekvencije i koji ne prikazuju obnažene putnike.

Skeneri koji prikazuju gole putnike bili su osim zbog narušene privatnosti napadani i zbog uticaja na zdravlje. Naime oni su emitovali zračenje koje je kancerogeno. Zbog toga je njihovo korišćenje u Evropi zabranjeno.

Stari skeneri će biti povlačeni postepeno, a prvi aerodromi koji će biti oslobođeni od njih su Boston, Los Anđeles, Čikago i Njujork (JFK).