Turske aviokompanije Turkish Airlines i Pegasus Airlines su ponovo dobile privremenu dozvolu za obavljanje redovnog saobraćaja između Beograda i Istanbula.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva je danas oko podneva izdao privremene dozvole za tri dnevna leta Turkish Airlinesa od istanbulskog aerodroma "Ataturk" do Beograda, a pre nekoliko dana i stalnu dozvolu do kraja letnje sezone za jedan teretni let na ruti Istanbul – Madrid – Beograd – Istanbul (Turkish Cargo).

Izdata je i privremena dozvola za četiri nedeljna leta od istanbulskog aerodroma Sabiha Gukčen do Beograda aviokompanije Pegasus Airlines.

Za sve navedene letove u putničkom saobraćaju je izdata privremena dozvola sa rokom važenja od mesec dana, do 30. juna. Prethodna dozvola koja je izdata krajem marta, pred početak letenjeg reda letenja imala je važnost od dva meseca što ističe danas, 30. maja 2014.

Razlog za izdavanje privremene dozvole je spor koji Air Serbia ima sa aerodromom Ataturk u Istanbulu, na kome je nakon gubitka slotova odlučila da se vrati. Slotovi su, kako Aviokarta.net nezvanično saznaje izgubljeni nakon što je Air Serbiji odbijen zahtev za drugim vremenima poletanja i sletanja koji su prema mišljenju naše kompanije bili bolji. Tada je Air Serbia donela ishitrenu odluku da promeni aerodrom i da ode na Sabihu Gukčen na azijskoj strani grada čime je ostala i bez ranijih slotova, koje sada ne može da povrati.


Ilustracija: Turkish Airlines seli deo svojih kapaciteta na Sabihu

Pravi razlog za nemogućnost da se vrati na "Ataturk" leži u činjenici da je taj aerodrom jedan od najprebukiranijih aerodroma na svetu, pa čak i domaća aviokompanija kojoj je to matični aerodrom, ima problem da sve svoje letove realizuje sa njegovog terminala već takođe deo kapaciteta seli na Sabihu.

Uprkos tome, prethodno ministarsvo saobraćaja i bivši pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović su smatrali da je za gubitak slotova odgovorna aviokompanija Turkish Airlines koja je to navodno uradila želeći da zatvori vrata konkurenciji. Popović je insistirao na uspostavi reciprociteta (Air Serbia ima sedam letova, a turske aviokompanije imaju 21 let nedeljno) i odbio je da turskim kompanijama izda dozvole za redovan saobraćaj dok se ne postigne dogovor dve strane.

Nismo upoznati sa stavom novog ministarstva saobraćaja i novog pomoćnika za vazdušni saobraćaj Zorana Ilića, ali smo im uputili pitanja u vezi sa ovom temom i nadamo se da ćemo uskoro imati i njihove odgovore. Ono što znamo je to da je danas u toku prepodneva, poslednjeg dana važenja prethodno izdate privremene dozvole, ministarsvo izdalo saglasnost za izdavanje nove privremene dozvole sa rokom važnosti do 30. juna.

Foto:Aerodrom Sabiha Gukčen sa avionima Turkish Airlinesa za koje takođe nije bilo mesta na aerodromu Ataturk