Turkish Airlines je od jutros zatrpan neobičnim problemima zbog kojih je bio prinuđen da otkaže 104 leta u toku današnjeg dana.

Oko 200 radnika koji su članovi "Hava-Is" sindikata jutros se javilo u firmu da saopšti da neće doći na posao zato što su bolesni i ne osećaju se dobro. Kako se radi o članovima kabinskog osoblja, u kompaniji su bili prinuđeni da otkažu brojne letove iz bezbednosnih razloga.

Deo kabinskog osoblja je na taj način stupio u tihi štrajk za koji portparol kompanije tvrdi da je nelegalan optuživši predstavnike sindikata da su odgovorni za njega.

Pravi razlog za štrajk nije saopšten ali se pretpostavlja da je u pitanju spor radnika sa upravom kompanije oko isplaćenih zarada u prošloj i ovoj godini zbog čega je tokom prošle godine bilo više sukoba sindikata i uprave odnosno turske vlade koja je većinski vlasnik ovog avioprevoznika.

Osim štrajka koji je izazvao brojna kašnjenja i otkazivanja letova i sajt aviokompanije (www.thy.com) našao se na udaru nepoznate grupe hakera. Sajt Turkish Airlines-a od jutros ne radi uopšte i još uvek se ne zna šta je pravi razlog. U kompaniji se plaše da bi ovaj tihi štrajk mogao da eskalira u narednom periodu.

Jutrošnji let iz Istanbula za Beograd (TK 1081 sa dolaskom u 08:25) je otkazan, a samim tim nije bilo ni polaska iz Beograda (TK 1082) koji je bio planiran za 09:20. U predstavništvu Turkish Airlines-a u Beogradu nisu mogli da nam kažu da li je štrajk razlog za otkazivanje jutarnjeg leta. Prema njihovim saznanjima večernji let je planiran prema redu letenja i oni nemaju informaciju da li će na njega uticati štrajk.

Iz ove kompanije savetuju putnike da pre polaska na aerodrom provere da li je njihov let pogođen štrajkom i eventualno otkazan. To moraju učiniti preko sajtova aerodroma pošto sajt Turkish Airlines-a ne radi.