Kompanija Turkish Airlines, nacionalna aviokompanija Turske, proslavila je 10 godina letova za Beograd. Godišnjica je obeležena gala proslavom, koja se održala u hotelu Hyatt Regency.

Generalni menadžer kompanije Turkish Airlines, Mehmet Alagoz sumirao je najznačajnije događaje u prebogatoj istoriji kompanijie “13. marta 2006. godine počeli smo da letimo za Beograd tri puta nedeljno. Te godine se takođe i 100-ti avion priključio floti kompanije Turkish Airlines.

U aprilu 2008. godine Turkish Airlines je postao član Star Alliance. U oktobru 2008. smo povećali broj letova za Beograd sa 3 leta nedeljno na 5. Godina 2009. je bila veoma važna jer smo tad uveli dnevne letove za Beograd. U 2011. godini kompanija Turkish Airlines je primila nagradu za “Najbolju aviokompaniju u Evropi” po prvi put. Tokom 2012. godine Turkish Airlines je postizao veoma dobre rezultate. Uspeli smo da nabavimo 200-ti avion, što znači da je kompanija za 6 godina uspela da udvostruči flotu. Po drugi put smo dobili nagradu za najbolju aviokompaniju u Evropi a naši putnici su dobili priliku da koriste wifi tokom leta. Iste godine smo povećali broj letova ka Beogradu sa 7 na 10 letova nedeljno. Te godine, takođe, kompanija otvara 32 nove destinacije.

U 2013.godini postajemo aviokompanija koja leti u najviše zemalja u svetu, vise nego ijedna druga aviokompanija. Napravili smo novu reklamu u kojoj su učestvovali Kobi Brajant i Lajonel Mesi, a koja je bila izabrana za “reklamu decenije” od strane YouTuba, u sklopu 10. godišnjice postojanja ovog sajta. Osvojili smo nagradu “Najbolja aviokompanija Evrope” po treći put i dobili priznanje za “Najbolji biznis ketering”. Turkish Airlines je povećao broj letova za Beograd sa 10 na 14 u 2014. godini. Uveli smo jutarnji i večernji raspored. I, kao i predhodne tri godine, opet smo bili proglašeni za “Najbolju aviokompaniju Evrope”. Turkish Cargo je uveo letove za Beograd i time postao jedan od prvih kargo prevoznika sa redovnim kargo letom. Te godine smo uveli 15 novih linija.

U 2015.godini smo potpisali sponzorski ugovor sa UEFA i tako postali prva zvanična aviokompanija koja je sponzor prvenstva UEFA 2016, u Francuskoj. Dodeljene su nam sledeće nagrade: “Najbolji meni u biznis salonu”, “Najbolji ketering u biznis klasi” i “Najbolja aviokompanija u Evropi”- peti put zaredom. Sa destinacijama Majami, Mauricijus, Manila, San Francisko, Taipei, Ahvaz Durban, kompanija Turkish Airlines je uvela 23 destinacije. 300-ti avion se pridružio floti Turkish Airlinesa u 2016. godini tako da je za jednu deceniju kompanija Turkish Airlines utrostručila svoju flotu sa 100 na 309 aviona, i sa 103 destinacije na 285 destinacija”.

“Trenutno kompanija Turkish Airlines leti u 113 zemalja sveta, na 285 destinacija, sa 309 aviona. Očekujemo da ćemo do kraja godine povećati broj aviona naše flote sa 309 na 339, a ona je trenutno i među najmlađim u Evropi. Planiramo da uvedemo letove ka Dubrovniku, Panami, Bogoti, Atlanti i Hanoju u naredna dva meseca”, dodao je Alagoz.

“Kao predstavnici kompanije Turkish Airlines-a u Beogradu, mi čvrsto verujemo u značaj turizma koji se razvija u Srbiji i želimo da organizujemo posete turističkih agencija i medija Srbiji kako bi smo što bolje predstavili Srbiju turoperatorima i novinarima u Turskoj i na Dalekom Istoku”, zaključio je generalni menadžer Turkish Airlinesa u Srbiji.

       * * * * 

Turkish Airlines je među najboljim i najbrže rastućim aviokompanijama u svetu. Osnovana 1933. godine sa flotom od 5 aviona, Turkish Airlines danas je aviokompanija sa 4 zvezdice i flotom od 300 aviona, koja leti ka 285 destinacija, u 113 zemalja širom sveta, više nego i jedna druga aviokompanija.