Ruska Federacija je uvela zabranu unošenja svih vrsta tečnosti u putničku kabinu kao dodatnu meru bezbednosti zbog zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Zabrana je stupila na snagu 11. januara 2014. i trajaće do 21. marta 2014. pokrivajući XXII Zimske Olimpijske igre i XI Zimske Paraolimpijske igre 2014.

U tom periodu na celoj teritoriji Ruske Federacije važiće totalna zabrana unošenja tečnosti, gelova i aerosoli u putničku kabinu. Putnici neće moći u putničku kabinu da unose ček ni tečnost u bočicama do 100ml.

Novo pravilo je nejasno predstavljeno javnosti. Dok je Aeroflot, doslovno poštujući odluku ruskih vazduhoplovnih vlasti izdao obaveštenje da se zabrana primenjuje na celoj teritoriji Ruske Federacije, pojedini aerodromi su izdali sopstvena saopštenja koja se razlikuju i mogu izazvati zabunu među putnicima.

Moskovski aerodromi Šeremetjevo i Vnukovo su izdali saopštenje da počinju sa primenom totalne zabrane tečnosti, dok su aerodromi u Sočiju, Sankt Peterburgu i Domodedovo u Moskvi objavili da će dozvoljavati unošenje tečnosti u bočicama od 100ml.

Imajući u vidu da se Rusija nedavno otvorila za lowcost kompanije čiji putnici obično nose samo ručni prtljag novo pravilo će najviše pogoditi upravo njih. Svi koji putuju u Rusiju mogu sa sobom poneti tečnosti u ručnom prtljagu prema međunarodnim standardima i uz propisana i poznata ograničenja, ali to neće moći da urade na svom povratku iz Rusije.

Izuzetak od ove zabrane se odnosi samo na lekove, namirnice za posebne potrebe u ishrani tokom leta, dečju hranu uključujući i majčino mleko, u količinama neophodnim u periodu trajanja leka i uz obavezan uslov njihove identifikacije.

Aeroflot je dodatno upozorio putnike koji imaju potrebu da unose lekove u putničku kabinu da moraju da poseduju potvrdu od lekara da su im lekovi neophodni inače će ti lekovi biti izbačeni iz ručnog prtljaga.

Nova privremena pravila se neće odnositi na robu kupljenu u kontrolisanoj zoni u duty free prodavnicama.