Sve više aviokompanija omogućava putnicima da koriste telefon tokom leta. Savremena oprema, koja se instalira u letelice, omogućava upotrebu mobilnih telefona u roamingu. Trenutno je telefoniranje omogućeno u pojedinim avionima nekoliko velikih svetskih aviokompanija. Trend instaliranja potrebne opreme je uzlazni i vrlo brzo ćemo imati i aviokompanije koje su celokupnu svoju flotu osposobile za pružanje ove usluge.

Verovanje da korišćenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja tokom leta može izazvati smetnje opasne po bezbednost leta pokazalo se kao pogrešno. To je ubrzalo rad na ideji da se otvori što više elektronskih komunikacionih kanala pa su pored uvođenja satelitskog i mobilnog telefona omogućeni i internet i živi televizijski programi.

Sa uvođenjem usluge telefoniranja prednjače azijske i bliskoistočne aviokompanije dok je u Evropi na prvom mestu niskotarifni Ryanair. British Airways je u fazi testiranja.

Nemačka Lufthansa za sada još ne namerava da uvede ovu uslugu. Razlog je taj što ne žele da uznemiravaju svoje putnike tokom leta. Pod pretpostavkom da bi razgovori pojedinih putnika tokom leta narušili mirnu atmosferu, mobilni telefoni neće još neko vreme postati upotrebljivi u avionima nemačkog nacionalnog prevoznika.

Da se većina putnika, zapravo slaže sa ovim obrazloženjem dokaz je i istraživanje koje je sporeo portal Fly.com. Tokom istraživanja koje je sprovedeno u septembru, manje od 5% putnika je izjavilo da bi želelo da koristi mobilni tokom leta. Čak 30% putnika bi odbacilo aviokompanije u čijim avionima bi bilo omogućeno telefoniranje i internet.

Kao glavne primedbe učesnici istraživanja su istakli da bi bili uznemireni tuđim telefoniranjem kao i da ne bi želeli da njima stižu email i sms poruke dok su u avionu.

Značajan procenat (62%) ispitanika je takođe istakao zabrinutost zbog bezbednosti jer veruju da korišćenje elektronskih uređaja ipak može ometati avionske uređaje i ugroziti let.

U aviokompanijama, koje su u procesu uvođenja ovih novina, smatraju da će putnici veoma brzo promeniti svoje stavove kada se budu uverili u prednosti interneta tokom leta ili telefoniranja.

Korišćenje sopstvenog mobilnog telefona tokom leta putnici će plaćati po roming tarifi sopstvenog mobilnog operatera. Visoka cena telefoniranja će uticati da se ova usluga koristi minimalno čime bi se izbeglo beskrajno ćaskanje sa prijateljima i rodbinom.

Sa druge strane, upotreba interneta nema zvučnih smetnji za druge putnike, ali će aviokompanije morati pažljivo da odrede cene korišćenja. Naime, sprovedeno istraživanje je pokazalo da većina britanskih putnika ne bi platila više od pet funti za korišćenje interneta. Deset funti za internet tokom leta bi platio tek jedan posto putnika.

Više o načinu korišćenja elektronskih uređaja tokom leta možete čitati u našem posebnom tekstu, gde se nalazi i lista aviokompanija sa komunikacionim uslugama koje nude.