U Beogradu je održana prezentacija turističkih potencijala Portugala i Zelenortskih ostrva kao i portugalske nacionalne aviokompanije TAP Portugal.

"Želimo direktnu liniju do Beograda", potvrdio je menadžer prodaje TAP-a za Mađarsku, Rumuniju, Srbiju i Moldaviju, Peter Solnok.

On je u kratkom razgovoru za Aviokarta.net rekao da je Beograd sasvim sigurna nova destinacija TAP-a.

"Još uvek se ne zna kada će redovna linija na ovoj ruti biti i uspostavljena, ali verujem da će to biti uskoro", rekao je Solnok.

"Imali smo ideju da to bude već ovog leta, ali zbog operativnih ograničenja i zbog privatizacije kompanije koja je u toku, odluka o početku letova je odložena. Međutim, mogu da kažem da direktno povezivanje Lisabona i Beograda više nije samo san. U kompaniji radimo na tome. Tokom celog leta vodimo aktivne razgovore sa predstavnicima beogradskog aerodroma i mogu da vam potvrdim da će direktnog leta biti čim budemo imali slobodnog kapaciteta".

TAP Portugal ima velike interese da uključi Beograd u svoju mrežu linija. U Srbiji postoji veliko interesovanje za putovanjima ka Portugalu što vrlo brzo može da preraste i u visoku tražnju. To su prepoznali i partneri TAP-a, portugalski i zelenortski turoperatori, koji su želeli da se predstave srpskim turističkim agencijama.


Foto: Lisabon

"Srbi su veoma zainteresovani za Portugal", rekao je Žulio de Soza (Julio de Sousa), izvršni direktor velike turističke kompanije JC Tours iz Lisabona. On smatra da je potrebno što pre uvesti direktnu avioliniju. Sa njim se slaže i Ernesto Carneiro, predstavnik najstarije i najveće turističke agencije na Zelenortskim ostrvima Barracuda Tours.

Do ove ostrvske države u Atlantskom okeanu se najlakše stiže upravo preko Lisabona. Četiri međunarodna aerodroma na ostrvima u zelenortskom arhipelagu povezana su sa Lisabonom velikim brojem dnevnih letova. Pravi tropski raj i "leto" tokom cele godine dostupno je turistima nakon nešto više od tri sata leta od portugalske prestonice.

Kako je predstavnik TAP-a poručio prisutnim turističkim radnicima na današnjoj prezentaciji u Beogradu, ova kompanija nema samo želju da Beograd spoji sa Lisabonom već ima želju da srpskim putnicima preko Lisabona omogući jednostavnija i povoljnija putovanja do mnogih drugih tržišta. Osim do Lisabona i portugalskih kopnenih destinacija putnici sa TAP-om mogu da otputuju i do portugalskih Azorskih ostrva ili Madere, kao i do Zelenortskih ostrva, Kariba, Brazila i Južne Amerike, Zapadne Afrike i Severne Amerike.


Foto: Zelenortska ostrva

"Prema Brazilu obavljamo više od deset dnevnih letova i ova zemlja je veoma tražena kod vaših putnika. Isto tako imamo veliku tražnju prema Majamiju, ali i prema Zapadnoj Africi gde ima dosta vaših radnika", rekao je Solnok.

Dok ne bude otvorena direktna linija putnici iz Beograda mogu da koriste direktne letove iz Budimpešte i Zagreba, a u saradnji sa aviokompanijama iz Star Alliance i letove preko Beča, Ciriha, Frankfurta ili Minhena. TAP ima veoma dobru saradnju i sa Jat Airwaysom, a Solnok veruje da će se ova saradnja nastaviti i sa Air Serbijom. Putnici mogu da koriste Jatove letove do Milana ili Rima, gde mogu da presedaju na letove TAP-a.