Generalni štrajk zaposlenih u portugalskoj aviokompaniji TAP Portugal koji je bio najavljen za period od 27. do 30. decembra iznenada je otkazan, saopštila je ova kompanija na svom zvaničnom Twitter profilu.

Više od 12.000 zaposlenih u portugalskom avioprevozniku je najavilo prethodno ovaj štrajk usled „loših uslova rada“ i zbog snažnog protivljenja planiranoj privatizaciji kompanije koja se nalazi u finansijskim problemima.

Sindikati su nevoljno otkazali štrajk nakon što je Vlada Portugala donela vanrednu meru kojom zabranjuje štrajk u vreme najjače sezone. Prema domaćim zakonima Vlada ima mogućnost da u zaštiti velikog javnog interesa posegne i za ovakvom merom što je i učinila.

TAP Portugal se tokom ove godine suočio sa nekoliko štrajkova zbog kojih je u više navrata otkazivao letove i doživeo ozbiljne poremećaje saobaćaja, a svi ukupno štrajkovi su do sada uzrokovali štetu od preko 25 miliona evra.

Portugalska Vlada planira da privatizije kompanije prodajom 61% akcije, a interes za učešće u ovom procesu su do sada pokazale mnoge aviokompanije.

Prema navodima lokalnih medija najozbiljniji kandidat je ponovo brazilski GOL, koji je bio na korak od privatizacije TAP-a tokom 2012. pre nego što je proces obustavljen. Osim GOL-a kao potencijalni investitori u TAP se pojavljuju i mnoge druge velike kompanije: Virgin Atlantic, IAG, koji je vlasnik British Airwaysa i Iberije, vlasnik Air Europe, Lufthansa, Delta Air Lines i neimenovani kineski investitor.