Za manje od pola godine beogradski taksi prevoz do aerodroma poskupeo je u zavisnoti od dela grada od 160 do 500%.

20. juna ove godine Beograđani su iz svih delova grada, kako iz centra tako i sa Petlovog brda mogli da stignu do aerodroma po fiksnoj ceni od 900 dinara. 21. juna gradski sekretarijat za saobraćaj odobrio je povećanje cena taksi prevoza za 10 do 12%. Sva beogradska taksi udruženja su ukinula fiksne cene prevoza do aerodroma i podigli su cene u skladu sa novim povećanjem pa je tako prevoz do aerodroma od Slavije koštao oko 1000 dinara a iz udaljenih delova grada (npr. Petlovo brdo) i preko 1500 dinara.
Uprkos povećanju cena red u taksi prevozu na aerodromu nije uveden. Agresivni taksisti, često nelegalni, bez obaveznih oznaka, otimali su se za putnike i bukvalno se tukli između sebe da bi dobili priliku da prevezu nekoga stranca koga bi potom bez trunke morala prevarili naplaćujući više desetina evra uslugu prevoza.

Iako je aerodrom pokušao da se izbori sa nelegalnim taksistima i divljaštvom koje se odigravalo ispred terminala to im nije pošlo za rukom. Više puta nam je na aerodromu ponavljano da oni nisu nadležni za taksi prevoz i da ne mogu da utiču na to što se dešava na aerodromu. Saobraćajni policajci koji su na dužnosti ispred terminala nisu u stanju da se izbore sa agresivnim taksistima a neretko sa njima i sarađuju u smislu da im gledaju kroz prste kada ovi čine prekršaje. Uprava aerodroma je zbog toga pokušala da utiče na reorganizaciju taksi prevoza i da ograniči ulaz ispred terminala samo određenom broju taksi udruženja koja ispunjavaju visoke kriterijume ali se desilo da su ostali taksisti revoltirani ovom akcijom 8. jula blokirali aerodrom na pola sata.

Nakon ovih događaja gradske vlasti, tačnije Direkcija za javni prevoz je pokrenula proces reorganizacije taksi prevoza sa aerodroma. Umesto ionako skupih cena prevoza po taksimetru, grad je uveo fiksne cene prevoza po zonama, pa tako sada prevoz do Novog Beograda koji je ranije koštao oko 600-700 dinara danas košta fiksno 1500. Prevoz do centra grada (Slavija, Terazije) umesto 1000 dinara danas košta 2000 dinara a prevoz do udaljenijih gradskih naselja sada košta 3000 ili čak 4500 dinara. Zone u okviru grada još uvek nisu objavljene a u Direkciji za javni prevoz, koja je donela ovu odluku i koju smo danas kontaktirali, nisu ovlašćeni da nam daju traženu informaciju.

Namera gradske direkcije da uvede fiksne tarife po zonama potpuno je suprotna sa nedavnom odlukom iste ove direkcije da zabrani rad preduzeću za linijski prevoz putnika „Low cost taksi“ koje je svoje poslovanje zasnovalo na istom principu fiksnih i zoniranih tarifa ali su mu cene bile znatno niže (oko 700 dinara do aerodroma). Tada je fiksna cena bila razlog za zabranu rada ovom preduzeću a danas je to način da se grad izbori protiv divljaštva u taksi prevozu. Odluka da se uvedu fiksne tarife je nezakonita, tvrdi za beogradske medije (B92) Mihailo Čubranović, predstavnik sindikata taksista, koji podseća na jedan od članova zakona „po kome je taksimetar neprikosnoven merač koji uvek mora biti uključen.“