Kako Aviokarta.net saznaje aviokompanija Swiss International Air Lines (SWISS) ukida pojedine letove na linijima koje povezuju Cirih i Ženevu sa Beogradom.

Od 27. oktobra biće ukinuti jutarnji polasci iz Ciriha (LX 1412) u 07:15 i iz Beograda (LX 1413) u 09:40. Ovaj let se trenutno obavlja četiri puta nedeljno: ponedeljkom, sredom, petkom i nedeljom, a od zimskog reda letenja biće zadržan samo polazak nedeljom, ostali se ukidaju.

Bez saradnje Swissa i Air Serbije
U decembru 2013. na sastanku izvršnih direktora Star Alliance, razgovarali smo sa izvršnim direktorom Swissa Harryjem Hohmeisterom koga smo pitali šta misli o stvaranju Air Serbije i da li će Swiss sarađivati sa novom srpskom nacionalnom aviokompanijom, možda napraviti kodšer sporazum na liniji ka Cirihu, kako bi se povećala bolja povezanost mreža linija dve kompanije.


On je bio izričit da saradnje ne može biti sa Air Serbijom. "Ona (Air Serbia) je ušla u Etihadov kamp, a to za nas nije prijateljski kamp", rekao je za Aviokarta.net Hohmeister.

Od 28. oktobra biće ukinuti i večernji polasci iz Ciriha (LX 1418) u 17:35 i iz Beograda (LX 1419) u 20 časova.

Ovi letovi se trenutno obavljaju tri puta nedeljno: utorkom, četvrtkom i subotom, a po novom redu letenja će ostati samo polazak subotom.

Svakodnevni let iz Ciriha u 12:20 (LX 1416) i iz Beograda (LX 1417) u 14:40 neće biti promenjen.

Nakon korekcije reda letenja Swiss će između Ciriha i Beograda leteti svakodnevno od ponedeljka do petka i dva puta dnevno subotom i nedeljom.

Swiss će takođe ukinuti i jedan nedeljni let na nedavno otvorenoj liniji ka Ženevi. Od decembra prošle godine Swiss povezuje Ženevu i Beograd ispočetka sa dva leta nedeljno, a kasnije sa tri: ponedeljkom, sredom i petkom.

Od narednog zimskog reda letenja Swiss će na ovoj, inače veoma popularnoj liniji, ostaviti samo dva nedeljna polaska i to četvrtkom i nedeljom.

Na liniji ka Cirihu Swiss se suočava sa snažnom konkurencijom srpskog nacionalnog avioprevoznika Air Serbia koji na istoj ruti leti dva puta dnevno i to u približno istim vremenima kada Swiss ima letove koje će sada ukinuti, dok na liniji ka Ženevi ima konkurenciju od čak dve druge aviokompanije: easyJet i Etihad Regional.

Ovako značajno smanjenje broja letova (-37%) na linijama koje su veoma značajne za kompaniju, posebno imajući u vidu mnogobrojne transferne mogućnosti preko Ciriha, ostaće nerazjašnjeno. Swiss nije saopštio zašto se odlučio da ukine šest od ukupno 17 polazaka koje ostvaruje na linijama koje povezuju Cirih i Ženevu sa Beogradom.