Najveći avion na svetu, Airbus A380, poznat kao „super džambo“, u kome se nalazilo 440 putnika i 26 članova posade, bio je prinuđen da se vrati na singapurski aerodrom odmah nakon poletanja rano jutros. Avion australijske aviokompanije Qantas je samo šest minuta nakon poletanja pretrpeo kvar jednog od četiri motora. Avion je bio na letu QF 032 iz Londona za Sidnej sa redovnim sletanjem u Singapuru nakon koga se i desio incident.
U vestima koje je američki CNN objavio kao „breaking news“ rano jutros navedeno je kako su delovi avionskog motora pali na područje indonežanskog ostrva Batam. U izjavama lokalnog stanovništva navodi se da se čula eksplozija nakon koje su na zemlju pali delovi motora. Avion se bezbedno vratio na aerodrom Čangi u Singapuru a putnici i članovi posade su uspešno evakuisani. U ovom incidentu nije bilo povređenih.
Qantas je započeo sprovođenje sopstvene istrage o ovom događaju a doneta je i odluka da se poštujući najviše bezbednosne standarde suspenduje korišćenje svih Airbus-ovih aviona A380 sve dok se ne utvrde pravi razlozi za kvar motora.
Ovo je prvi ozbiljan incident trenutno najvećeg i najpopularnijeg aviona na svetu i ova vest je izazvala veoma burne rekacije širom planete a sve svetske agencije su je prenele kao udarnu. Međutim, predstavnici Qantasa su se odmah nakon incidenta suočili sa zastrašujućim nemarom pojedinih domaćih i azijskih medija koji su bez ikakve provere objavili da je došlo do rušenja aviona, do čega na svu sreću nije došlo.