Nakon što je turski paralament kasno sinoć izglasao zakon o zabrani štrajka u oblasti vazdušnog saobraćaja, sindikat zaposlenih u Turkish Airlines-u je otpočeo generalni štrajk.

Prema još uvek nepotvrđenim informacijama štrajk je počeo noćas u 3 sata i trajaće najmanje do 20 časova, rekao je Mustafa Jagci, generalni sekretar sindikata "Hava-Is".

Iz Turkish Airlines-a nema nikakvih zvaničnim informacija, a prema još uvek nepotvrđenim vestima svi zaspoleni, njih oko 300, koji se pre dva dana nisu pojavili na poslu iz razloga tihog štrajka, dobili su momentalni otkaz. Tog dana je preko 200 zaposlenih javilo da neće doći na posao navodno zbog bolesti. Na taj način je sindikat započeo tihi štrajk. Uprava kompanije smatra da je taj štrajk bio nelegalan i svako ko nije mogao da opravda svoje odsustvo sa posla tog dana je otpušten.

Informacije o otkazima medijima je dao Jagci, ali one još uvek nisu potvrđene od strane menadžmenta kompanije, koji ignoriše natpise medija širom sveta. Iz uprave se ne oglašavaju ni povodom današnjeg štrajka.

Još uvek nema informacija o kašnjenjima i otkazivanjima letova. U beogradskom predstavništvu turske kompanije nam je rečeno da je njihov današnji let planiran i da nemaju najave da bi mogao biti otkazan. Oni takođe nemaju nikakve informacije o današnjem štrajku.

U utorak 29. maja, kada je štrajk počeo otkazano je blizu 150 letova. Juče je broj otkazanih letova bio 68 zbog "operativnih razloga" stoji u saopštenju kompanije na zvaničnom sajtu.

Štrajk zaposlenih u Turkish Airlines-u izazvan je neslaganjem sa predloženim kolektivnim ugovorom i sa načinom isplate zarada, pišu turski mediji.