Štrajk pilota Germanwingsa obustavio 116 letova ove Lufthansine regionalne aviokomapnije ostavljajući preko 15 hiljada putnika na zemlji.

Piloti Germanwingsa su u štrajku danas, 29. avgusta  od 6 sati ujutro do podneva, a ova kompanija je na svom sajtu izdala saopštenje u kome upozorava putnike na velike poremećaje u obavljanju saobraćaja i na brojne otkazane letove.

U ovoj kompaniji su uradili vanredni red letenja i putnicima su ponuđeni drugi letovi, a onima čiji su letovi pomereni je savetovano da se redovno informišu o statusu svog leta na aerodromu poletanja. Germanwings nema za danas planiranih letova do Beograda.

Piloti Germanwingsa, koji je kao Lufthansina regionalna kompanija deo Lufthansa Groupe su obustavili rad zbog neslaganja sa upravom u vezi sa planom za penzije.

Lufthansa Grupa želi da poveća godine za odlazak u penziju pilota sa 59 na 65, a piloti zahtevaju da se obezbedi dodatna otpremnina za sve one koji ipak žele da u penziju odu ranije prema starom pravilu.

Ovo je bio razlog trodnevnog štrajka u Lufthansi koji se dogodio u aprilu ove godine, nakon čega su sindikati i uprava ponovo seli za pregovarački sto. Ali sada nakon što sporazum nije postignut, a pregovori obustavljeni sindikati pilota pokušavaju štrajkom upozorenja da vrate pregovarače za sto.

Ovaj štrajk treba shvatiti kao štrajk upozorenje, jer ako se ne postigne dogovor on bi obuhvatio i pilote Lufthanse, a to bi onda značilo više hiljada otkazanih letova i stotine hiljada oštećenih putnika.