Štrajk na frankfurtskom aerodromu je protivzakonit saopšteno je iz nemačkog privrednog suda danas i naloženo je štrajkačima da obustave prekid rada. U zaključku suda stoji da štrajk koji već treću nedelju potresa aerodrom u Frankfurtu uzrokujući svakodnevno otkazivanje stotine letova krši radničke i privredne zakone Nemačke.

U štrajku je 190 radnika na platformi koji pripadaju sindikatu GdF. Oni rade na sprovođenju aviona do i od parking pozicije (stajanke) zbog čega je ozbiljno narušena redovnost saobraćaja. Svakodnevno na aerodromu bude otkazano više stotina letova, a najviše je pogođen nacionalni prevoznik Lufthansa, koja je danas morala da otkaže i 20 interkontinentalnih letova.

Štrajkači zahtevaju dvocifreno povećanje zarada uz obrazloženje da je povećan obim posla i da je on dodatno zakomplikovan otvaranjem nove četvrte piste. Fraport, preduzeće koje upravlja aerodromom oštro kritikuje radničke zahteve.

Iako je tokom vikenda prekinut štrajk zbog najava da bi dogovor mogao biti postignut, on je obnovljen u nedelju uveče sa najavom da će trajati do četvrtka 1. marta u 4 sata. Jučerašnji pokušaj da se u štrajk uključe i radnici aerodromske kontrole letenja nije završen uspehom po štrajkače pošto je sud doneo odluku da bi to bilo protivzakonito. Današnja odluka ceo štrajk proglašava protivzakonitim, pa ostaje da se vidi kako će se dalje situacija razvijati.

Tokom štrajka letovi između Frankfurta i Beograda su pretrpeli samo kašnjenja, nije bilo otkazivanja. Današnji letovi Jat Airways-a i Lufthanse beleže kašnjenja manja od sat vremena.