Sindikat pilota Lufthanse Vereinigung je najavio za danas (petak, 5. septembar) štrajk na aerodromu u Frankfurtu u trajanju od 17 do 23 sata.

Sindikat zahteva vraćanje povlastica za pilote koji se odluče da ranije odu u penziju sa 60 godina. Penzioni plan Lufthanse je razlog za spor sindikata pilota sa upravom kompanije, što je rezultitalo velikim štrajkom u aprilu ove godine, nakon koga su dve strane postigle dogovor da nastave sa pregovorima.

Prošle nedelje je sindikat saopštio da su pregovori zapali u ćorsokak zbog čega je pokrenut štrajk pilota Lufthansinog regionalnog avioprevoznika Germanwings koji je trajao jedno prepodne. Tada je izdato i upozorenje da će naredni štrajk obuhvatiti pilote Lufthanse.

Kako se navodi u saopštenju sindikata današnjim štrajkom će posebno biti pogođeni letovi koje obavljaju avioni Airbus A320, Boeing 737 i Embraer. Ne bi trebalo da bude problema sa obavljanjem interkontinentalnog saobraćaja.

Otkazan i Beograd

Lufthansa danas treba da obavi dva leta na liniji između Frankfurta i Beograda, međutim kako je upravo objavljeno na njihovom sajtu pojedini polasci su otkazani: let iz Beograda za Frankfurt (LH 1407) planiran u 13:35 i let iz Frankfurta za Beograd (LH 1410) planiran u 22:05.

Putnici se savetuju da prate zvanična obaveštenja Lufthanse i aktuelni red letenja na aerodromima u Frankfurtu i Beogradu.