Sindikati kontrolora letenja iz 12 evropskih zemalja počeli su dvodnevni štrajk u sredu 29. januara.

Štrajk je izazvao probleme u aviosaobraćaju širom kontinenta.

U sredu su štrajkovali kontrolori u Francuskoj, Italiji, Portugalu i Kipru, a danas im se pridružuju i kolege iz Austrije, Mađarske, Slovačke, Češke i Grčke.

Nemački kontrolori su morali da odustanu od štrajka pošto je Lufthansa tražila i dobila sudsku zabranu njegovog održavanja. Sud u Minhenu je proglasio najavljeni štrajk nelegalnim te on nije ni mogao biti održan.

Štrajk su izazvale predložene mere racionalizacije i reorganizacije zajedničkog evropskog neba (Single European Sky) prema kojoj je predviđeno ukrupnjavanje oblasnih kontrola letenja.

Ovaj plan ima snažnu podršku avioindustrije, aerodroma i aviokompanija posebno, ali njegova primena kasni nekoliko godina što izaziva njihove oštre reakcije. Evropski parlament danas treba da glasa o ovom planu.

Suprotno njima našli su se kontrolori kojima takva racionalizacija ne odgovara zato što će veliki broj zaposlenih ostati bez posla. Procene su da se radi o 10.000 radnih mesta. Kontrolori koji su u štrajku su ljuti na svoje kolege koji ne štrajkuju i smatraju da je trebalo da svi zajedno obustave rad.

U Francuskoj je zbog dvodnevnog štrajka otkazano preko 20 posto letova sa glavnih aerodroma Charles de Gaulle i Orly u Parizu, ali i sa lowcost aerodroma Beauvais. U Lisabonu je u sredu otkazano 20-tak letova. Iako Nemačka nije u štrajku i Lufthansa je bila prinuđena da otkaže desetinu letova prema drugim evropskim centrima. Velike redukcije saobraćaja su napravili i EasyJet i British Airways.

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" juče nije bilo otkazanih letova zbog štrajka, a ni danas se ne očekuje otkazivanja.