Austrian Airlines je organizovao interni referendum u vezi sa novim uniformama koje će biti predstavljene naredne godine.

Nove uniforme je kreirala austrijska modna dizajnerka Marina Hoermanseder, a njene ideje izabrane su na konkursu na kome su učestvovali brojni dizajneri iz Austrije.

Po krojevima koji su usvojeni uniforme će šiti austrijska firma Wagner & Glass.

Zanimljivost u procesu odabira novih uniformi bilo je interno glasanje za boju čarapa koje treba da nose stjuardese. A one su izabrale da to budu čarape po kakvima su prepoznatljive već preko dvadeset godina – crvene čarape uz crvene cipele.

"Glasam crveno" je neformalna kampanja tokom ovog simpatičnog referenduma kojoj se priklonilo preko 70 posto stjuardesa. Od oko 3500 stjuardesa Austriana glasalo je oko 70 posto, a isti procenat među glasačicama su one koje su se opredelile za tradicionalnu Austrianovu crveno-crvenu kombinaciju.

"Stvarno nismo očekivali ovako snažnu podršku 'crvenom' izboru. Kada je Austrian prvi put izabrao crvenu uniformu u kombinaciji sa crvenim čarapama i cipelama 1996. to je izazvalo brojne diskusije. Činjenica da su naše stjuardese sada glasale da se ova kombinacija sačuva je zaista posebna. Crvene čarape su postale naš znak raspoznavanja od trenutka kada smo ih predstavili prvi put", izjavila je Andrea Pernkof, zamenica direktora službe proizvoda i marketinga.