Aviokompanije širom Evrope jedna za drugom izdaju saopštenje kako su počele sa primenom novih pravila o korišćenju elektronskih uređaja na svojim letovima nakon nove godine.

Promena o kojoj obaveštavaju svoje putnike je prouzrokovana odobrenjem Evropske agencije za bezbednost aviosaobraćaja (EASA) koja je krajem novembra prošle godine promenila pravilnik o korišćenju elektronskih uređaja na letu.

U poslednjem saopštenju Air Francea navedeno je da se uvode nova pravila u skladu sa pravilnikom EASA ali se i napominje da je ova kompanija u okviru zakonskih mogućnosti već sredinom prošle godine odobrila korišćenje elektronskog sistema zabave i tokom poletanja i sletanja.

Ovo i jeste glavna razlika u odnosu na pravilnik koji je bio važeći do kraja prošle godine. Putnici sada mogu da koriste sve svoje elektronske uređaje tokom svih faza leta, uključujući i taksiranje (vožnju aviona do izlaska na početak piste ili do terminala), poletanje i sletanje. Ranije je njihovo korišćenje bilo moguće samo u fazi leta takozvanoj fazi krstarenja, kada je avion na određenoj visini i njegova putanja je paralalena sa zemljom.

U oba sučaja elektronski uređaji se u avionima mogu koristiti isključivo u posebnom režimu rada koji se popularno naziva "flight mode". Ovaj režim rada ne poseduju stariji mobilni telefoni, ali savremeni uređaji ga imaju. On podrazumeva da su uređaji u tzv. neemitujućem režimu.

Novim pravilnike je samo legalizovao ono što je bila praksa svuda u svetu već duže vreme. Iako je zabrana korišćenja uređaja tokom poletanja i sletanja bila na snazi ona se nije poštovala bar kada su mobilni telefoni u pitanju. Putnici nisu ni do sada isključivali svoje uređaje po ulasku u avion već su ih prebacivali na "flight mode". Kabinsko osoblje nije bilo u mogućnosti da proveri svakog putnika kako je podesio svoj telefon. Sada to više neće ni biti potrebno, a putnici će moći slobodno da prave fotografije ili snimaju video zapise i tokom poletanja što je inače omiljena "elektronska aktivnost" u fazama poletanja i sletanja.

Da počinju sa primenom novog pravilnika aviokompanije su obavestile putnike i javnost brojnim gotovo identičnim saopštenjima tek da bi ispoštovali formu. To su do sada uradili skoro svi: Wizz Air, Lufthansa, Air France, British Airways, LOT i mnogi drugi.

U tim obaveštenjima putnicima stoji da je dozvoljena upotreba elektronskih uređaja u tzv. "flight" režimu rada u svim fazama leta, uz ograničenje korišćenja većih elektronskih uređaja (poput laptopa) koji bi zbog toga što mogu da fizički povrede putnike morali biti isključeni i odloženi u pregrade iznad glave ili u prostor ispod sedišta.