Srbija bi od narednog proleća mogla da bude prebačena u kategoriju 1 američkih federalnih vazduhoplovnih vlasti (FAA) koja omogućava aviokompanijama iz naše zemlje da uspostavljaju direktne letove prema SAD.

Ovo je novinarima danas potvrdio Milan Živanović, v.d. direktora Direktorata civilnog vazduhoplovsta Republike Srbije.

Tim Federalne vazduhoplovne administracije Sjedinjenih Američkih Država (FAA) potvrdio je u februaru ove godine visok stepen u primeni standarda vazduhoplovne bezbednosti u Republici Srbiji i predložio je finalnu inspekciju nakon što budu otklonjeni primećeni nedostaci.

Iako je prvobitno ova inspekcija trebalo da bude zakazana za jun ove godine to se desilo tek nedavno.

Kako kaže Živanović, Direktorat je tek krajem ove godine prosledio odgovor američkim vlastima da je spreman za inspekciju i pozvao ih da zakažu termin. Uskoro je usledio odgovor od FAA i finalna inspekcija je zakazana za mart 2014. godine.

Ukoliko bi ona prošla dobro, kako to u Direktoratu i očekuju, usledio bi predlog da se Srbija prebaci u Kategoriju 1 američkih vlasti i da iz društva zemalja kojima nije dozvoljeno da imaju direktan vazdušni saobraćaj prema SAD bude prebačena u grupu pouzdanih i sigurnih zemalja, koje ispunjavaju visoke američke standarde bezbednosti i sigurnosti.

Živanović kaže da su ovu standardi znatno viši nego u Evropi i bilo gde drugde u svetu. Međutim, jedan od nedostataka koji je uočen na preliminarnoj inspekciji koja je bila u februaru je i nedostatak nezavisne komisije za ispitivanje avionskih nesreća.

Vlada Srbije je 16. jula 2013. imenovala prof. Dr Nebojšu Petrovića za glavnog istražitelja za udese, koji treba da oformi kancelariju koja će biti direktno odgovorna premijeru Vlade Srbije. Kako je danas u Direktoratu rečeno, ovo telo će pružati svu logističku podršku procesu formiranja ove kancelarije, za koju je Vlada predvidela sredstva u budžetu za narednu godinu.