Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije danas je zvanično započeo proces prekategorizacije Republike Srbije  po standardima FAA ( Vazduhoplovnih vlasti Sjedinjenih američkih država).

Direktorat je uspostavio komunikaciju i uspešnu saradnju sa vazduhoplovnim vlastima  Sjedinjenih američkih država (FAA) i memorandumom o razumevanju zvanično inicirao postupak provere koji treba da sprovedu vazduhoplovne vlasti SAD, kako bi Republika Srbija konačno, posle 8 godina, prešla u kategoriju 1. Republika Srbija, odnosno Direktorat civilnog vazduhoplovstva kao njena vazduhoplovna vlast primenjuje vazduhoplovne standarde i procedure u potpunom skladu sa FAA standardima. Dobijanjem kategorije 1,  sve avio kompanije registrovane u Srbiji moći će, ukoliko to žele, da obavljaju vazdušni saobraćaj sa SAD.

Napominjemo da je Srbija ovaj status izgubila 2004. godine na osnovu ocena FAA  zbog nedostataka u regulativi, organizaciji vazduhoplovnih vlasti i tadašnje neusklađenosti srpskih vazduhoplovnih standarda i procedura sa američkim.

Sada kada je proces započet, očekujemo da u narednih tri do šest meseci  američke vazduhoplovne vlasti  dođu u Srbiju, uvere se u spremnost našeg  vazduhoplovog tržišta i visok nivo sigurnosti i bezbednosti koji već godinama unapređujemo, kako bi Republika Srbija konačno vratila prestižni status kategorije 1 po vazduhoplovnim standardima FAA i uspostavila direktnu vezu sa američkim kontinentom.