Republika Srbija će potpisati bilateralne sporazume sa 14 zemalja tokom Konferencije o pregovaranju u civilnom vazduhoplovstvu, koja se do 21. novembra održava na Baliju, u Indoneziji.

Naša delegacija učestvuje ove godine na konferenciji poznatoj kao ICAN, gde će pregovarati sa vazduhoplovnim vlastima 14 zemalja.

Sa ovim zemljama će biti potpisani bilateralni sporazumi o vazdušnom saobraćaju.

Sa pojedinim zemljama sa kojima imamo važeće sporazume biće potpisani memorandumi o razumevanju, kojima se utvrđuju dodatne mogućnosti za obavljanje vazdušnog saobraćaja.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva je pripremio sporazume koje će Srbija potpisati sa Sjedinjenim Američkim Državama, Egiptom, Tajlandom, Singapurom, Južnom Korejom, Jordanom, Saudijskom Arabijom, Bahreinom, Omanom, Sejšelima, Marokom, Novim Zelandom, Pakistanom i Vijetnamom.

U saopštenju Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije se navodi da je sporazume sa ovim zemljama iinicirala Air Serbia, "koja je izrazila interes da leti ka mnogim dalekim destinacijama".

Ovi sporazumi ne znači i da će Air Serbia automatski uspostaviti redovne letove iz Beograda do Novog Zelanda, Bahreina, Sejšela ili SAD, kako su to mnogi domaći mediji preneli, već znači da će ovoj aviokompaniji biti omogućeno da postavi svoje oznake (broj leta) na letove drugih aviokompanija koje već održavaju redovan saobraćaj do tih destinacija. Sporazumi će takođe omogućiti i uspostavljanje direktnog aviosaobraćaja, ali to je nakon njihovog potpisivanja isključivo do komercijalne odluke našeg nacionalnog avioprevoznika.

Konferencija u Indoneziji je idealna prilika da se predstavnici velikog broja država sastanu na jednom mestu, kako bi, u samo nekoliko dana, obavili više pregovora i usaglasili više bilateralnih, regionalnih ili multilateralnih sporazuma ili aranžmana. Konferenciju je organizovao ICAO, agencija Ujedinjenih nacija za civilni aviosaobraćaj u saradnji sa indonežanskim vazduhoplovnim vlastima. Osim predstavnika vazduhoplovnih vlasti 81 države ove godine na konferenciji su učestvovali i Evropska Unija, Zapadnoafrička ekonomska i monetarna unija kao i predstavnici nekoliko aviokompanija i aerodroma.