Kraljevina Srbija pre sto jedne godine donela među prvima u svetu pravni akt o vazdušnom saobraćaju, saopštio je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

U svom saopštenju za medije izdatim tim povodom Direktorat civilnog vazduhoplovstva s ponosom ističe i podseća da se u petak 21. februara navršava sto jedna godina od donošenja prvog pravnog akta u Srbiji koji je regulisao oblast vazduhoplovstva.

Naslovna fotografija: Blerio (Bleriot) XI, prvi avion srpske Aeroplanske eskadrile iz 1912. godine, preuzeto sa rts.rs

U Službenom dnevniku Kraljevine Srbije br. 41. od 21. 02. 1913. godine je objavljena "Uredba o saobraćajnim spravama, koje se kreću po vazduhu".

Uredbu je propisao "na predlog našeg ministra unutrašnjih dela Stojana M. Protića i našeg ministra vojnog – đenerala Milana Božanovića radi štićenja interesa državnih u pogledu sprečavanja uhođenja, carinskih prava, narodnog zdravlja i narodne odbrane, kao i bezbednosti građana, po milosti božijoj i volji narodnoj, propisao Petar I Karađorđević i kralj Srbije.

Vazduhoplovi teži od vazduha su privukli pažnju pravnika još sredinom devetnaestog veka, ali kako se letelica sa motorom pojavila tek 1903. godine, prvi pravni izvori potiču iz prve decenije prošlog veka, koja je za nas jako bitna.

Kraljevina Srbija ovom uredbom našla se uz najbogatije i najmoćnije zemlje tadašnjeg sveta. Nemačka će svoju "Uredbu o vazduhoplovstvu" doneti 10. avgusta 1910. godine. Potom su sledile Uredbe u Pruskoj (22.10.1910. godine); u Engleskoj 2.6.1911. godine); u Francuskoj (22.11.1911. godine); u Austro-Ugarskoj (20.12.1912. godine). Svoju prvu Uredbu o vazduhoplovstvu će Srbija doneti pre mnogih razvijenijih država, od kojih pomenimo SAD – koje su donele "Uredbu o vazduhoplovstvu" 13. 5. 1913. godine i Italiju – 22. 09. 1913. godine. Mnoge zemlje će je doneti tek mnogo godina kasnije.

Objavljivanje ove Uredbe je Kraljevinu Srbiju uvrstilo u napredne zemlje, koje su među prvima,  pravnim aktom regulisale vazdušni saobraćaj u svojoj zemlji i na taj način udarile temelj razvoja civilnog vazduhoplovstva u celom svetu.