Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je sa vazduhoplovnim vlastima Turske dogovorio nesmetano obavljanje redovnog aviosaobraćaja između dve zemlje do kraja letnje sezone 2014. godine, navedeno je u zvaničnom saopštenju ovog direktorata.

Prema postignutom dogovoru Air Serbia će se sa aerodroma "Sabiha Gukčen" posle sedam meseci vratiti na glavni aerodrom "Ataturk" u Istanbulu, a saobraćaj će obavljati sa sedam letova nedeljno u zahtevanim vremenima sletanja i poletanja.

Na juče održanom sastanku u Istanbulu između predstavnika vazduhoplovnih vlasti postignuto je "obostrano prihvatljivo rešenje" za redovne letove Air Serbije za Tursku i Turkish Airlinesa i Pegasus Airlinesa za Srbiju. Navedeno je i da se čarter saobraćaj obavlja po već utvrđenom planu, bez problema.

Sa druge strane turske aviokompanije Turkish Airlines i Pegasus Airlines, koje su imale privremenu dozvolu do kraja juna, za letove sa aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, od 15. jula će nastaviti redovan aviosaobraćaj do kraja letnje sezone, s tim da će Turkish Airlines saobraćaj obavljati sa redukovanim brojem nedeljnih letova.

Let TK 1079 Istanbul – Beograd i TK 1080 Beograd – Istanbul će od 15. jula biti ukinuti, a kompanija će od tog dana između Beograda i Istanbula saobraćati dva puta dnevno: pre podne u 11:40 i uveče u 20:20.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije navodi u saopštenju da je "posle više neuspelih pokušaja dve aviokompanije iz Srbije i Turske da postignu dogovor preduzeo korake iz svoje nadležnosti u koordinaciji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako bi se prevazišao navedeni problem".

"Pronađeno rešenje je pre svega u interesu putnika koji su planirali svoja putovanja i želje da ona budu bezbedna i realizovana", kaže se u saopštenju Direktorata.