U Vladi Srbije je 14. maja potpisan sporazuma između Vlade Srbije i Australije o saradnji u vazdušnom saobraćaju. Sporazum su parafirali Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja i Nj.E. ambasador Australije dr Helena Stadert.

Potpisivanje Sporazuma, koji je moderan i liberalan sa elementima sadržanim u tipu "otvorenog neba" predstavlja značajan korak u unapređenju odnosa u oblasti civilnog vazduhoplovstva. Avioprevoznicima iz Srbije i Australije će se omogućiti korišćenje veoma širokih saobraćajnih prava, koja će se odnositi i na avioprevoznike iz trećih zemalja.

U skladu sa najnovijim tendencijama bilateralnog regulisanja odnosa u međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu, ovim sporazumom se prvi put uređuju specifična pitanja, kao što je obavljanje intermodalnog saobraćaja, pružanja usluga zemaljskog opsluživanja i korišćenje slotova.

Zaključivanje i primena ovog sporazuma otvara određenim avioprevoznicima Srbije mogućnost direktnog avioprevoza sa Australijom, kao i povezivanje sa avioprevozom za druge zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine i Novog Zelanda.