Bugarski ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacija, Aleksandar Cvetkov i izvršni direktor aerodroma u Sofiji, Asen Tančev otvorili su pre nekoliko dana terasu za fotografe.
Ovo prvo zvanično spotersko mesto u Sofiji nalazi se na najvišem nivou novog Terminala 2 sofijskog aerodroma i sa njega se pruža najlepši pogled na oba terminala i na platfforme. Ljubiteljima aviona i fotografima omogućeno je najbolje mesto za uživanje u sve većem broju aviona koji sleću na najveći bugarski aerodrom.
Aerodromske vlasti će omogućiti godišnje propusnice svim zainteresovanim fotografima i ljubiteljima avijacije i aviona među kojima ima i dosta dece i mladih. Za sve njih kao i putnike na aerodromu terasa će biti dostupna svakodnevno kako bi sa nje mogli da naprave najbolje snimke. Povodom otvaranja terase ministar Cvetkov označio je i početak nagradnog konkursa za najbolju fotografiju snimljenu sa tog mesta a i sam je napravio nekoliko snimaka. Spoteri svoje fotografije mogu slati na adresu aerodroma i one će biti prikazana na izložbi u holovima dva terminala.
Sa preko tri miliona putnika sofijski aerodrom je jedan od najdinamičnijih na Balkanu i na njega sleće preko 30 aviokompanija iz Evrope, Rusije i Bliskog Istoka. Matični je aerodrom nacionalne aviokompanije Bulgaria Air a ovde svoje baze imaju i niskotarifni Easyjet i Wizz Air. Godišnje se sa ovog aerodroma obavi preko 45.000 aviooperacija.
Otvaranjem terase podstiče se promocija aerodroma i aviosaobraćaja a zaljubljenicima se pruža izuzetno mesto za uživanje. U Bugarskoj su shvatili da se fotografisanjem aviona neće ugroziti bezbednost putnika ili narušiti bezbednost na graničnom prelazu a terasa će pored domaćih fotografa i entuzijasta biti otvorena i za strance.