"Španski avioprevoznik Iberia je u kritičnom stanju", izjavio je Vili Volš, predsednika IAG-a na redovnom sastanku akcionara održanom krajem prošle nedelje u Madridu.

Iberia, koja je u vlasništvu IAG-a je samo u prošloj godini otpustila preko 3000 radnika, što je značajan korak u procesu restruktuiranja, ali prema rečima Volša to je nedovoljno i predstavlja samo prvi težak potez koji Iberia mora da učini, ako želi da opstane.

U zvaničnom izveštaju koji je predstavljen akcionarima španskog nacionalnog avioprevoznika navodi se da je ukupan prošlogodišnji gubitak kompanije premašio 351 milion evra i da je ova kompanija ostala bez i jednog jedinog profitabilnog tržišta.

Iberia pravi gubitke čak i u interkontinentalnom saobraćaju. Osim otpuštanja radnika u Iberiji je planrano i smanjenje flote i kapaciteta na mnogim linijama. Kako bi sačuvali kompaniju od gašenja, "što niko ne bi želeo" (Volš), u Iberiji su prošle godine osnovali lowcost ćerku aviokompaniju Iberia Express.

Ova kompanija je za samo tri meseca postala profitabilna zahvaljujući svom poslovanju po konceptu niskotarifnih avioprevoznika zbog čega su ostvarene i značajne uštede na operativnim troškovima. Osnivanje ove kompanije je bio jedan od glavnih razloga i višenedeljnog štrajka Iberijinih radnika. Oni su se bunili zato što su radnici koji bi bili prebačeni na novu kompaniju imali i do 20% niže plate.

Radnici su tada tražili da "Engleza da odu kući", misleći na International Airlines Group (IAG), u čijem vlasništvu je osim Iberije i britanski avioprevoznik British Airways koji posluje profitabilno kao i nedavno kupljeni Vueling i britanski BMI.