Nacionalna aviokompanija Etihad Airways nastavlja sa ekspanzijom u Evropi.

Nakon pokretanja Etihad Regionala i pregovora sa Alitalijom Etihad je sklopio i kodšer sporazum sa drugom po veličini španskom aviokompanijom Air Europa.

Španci će tokom ove godine uspostaviti direktnu liniju od Madrida do Abu Dabija, tri puta nedeljno avionom Airbus A330.

Etihad razvija avionsko gorivo

Etihad Airways će zajedno sa Boeingom i sa naftnom kompanijom Total razvijati program avionskog biogoriva.


Oni će zajedno raditi na pokretanju proizvodnje ovog goriva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Povodom postizanja dogovora Etihad je u nedelju, 19. januara obavio 45-minutni let avionom Boeing 777 čiji su motori koristili mešavinu klasičnog i biogoriva.

Na ovaj let Etihad će postaviti svoju oznaku i to će biti prva direktna veza Abu Dabija sa Madridom.

Dva prevoznika će raditi zajedno na ovoj liniji, a Etihad Airways će osim do Madrida postaviti svoje oznake i na letove Air Europa od Madrida do Amsterdama, Brisela, Milana kao i na domaće letove prema Barseloni i Palma de Majorci.

Air Europa će postaviti svoje kodove na letove Etihad Airwaysa od Amsterdama, Brisela i Milana do Abu Dabija.

Kodšer sporazum će kasnije biti proširivan i to tako što će Etihad dodati svoje oznake na brojne domaće letove Air Europe unutar Španije kao i na letove prema Latinskoj Americi. Sa druge strane Air Europe će raširiti svoje oznake na letove Etihada prema Persijskom zalivu, Aziji, Africi i Australiji.

Svi kodšer letovi koji su najavljeni i planirani biće dostupni za prodaju čim nadležna regulatorna tela izdaju saglasnost.