Spanair će tokom današnjeg dana objaviti bankrot. Prema izjavi koju je Ferano Sorijano (Ferrano Soriano), direktor Spanair-a, dao katalonskom radiju ova kompanija će u narednih nekoliko sati objaviti plan stečajnog postupka.

Zaposleni u Spanair-u kojih ima 2000 u letačkim delatnostima i 1200 u zemaljskim delatnostima su danas dobili po 1000 evra što je deo od januarske zarade. Sorijano je rekao da će ostatak plate biti naknadno isplaćen prema planu koji tek treba da se usvoji.

Spanair se suočava sa velikim problemom nakon što je u petak 27. januara 2012. obustavio saobraćaj i otkazao 220 letova ostavivši 22.000 putnika na aerodromima. Zbog iznenadnog otkazivanja letova španska vlada će preduzeti pravne mere protiv Spanair-a.

Iako je u nedelju Spanair najavio da će svim putnicima ostavljenim na aerodromima omogućiti da završe započeta putovaja uz pomoć drugih aviokompanija, to se nije moglo u potpunosti ostvariti zbog ograničenih kapaciteta drugih prevoznika.

Aviokompanije Iberia, Vueling i Air Europa će putnicima Spanair-a omogućiti da kupe karte uz specijalne cene, ali će oni to moći da urade samo ukoliko na letovima ovih kompanija bude slobodnih mesta.

Putnici koji imaju kupljene karte za kasnija putovanja Spanair-a, prema najavama iz ove kompanije moći će da očekuju refundaciju. Od nedelje su u toku pregovori između Spanaira i IATA kako bi se našao najbolji način za refundaciju karata za otkazane letove preko rezervacionih sistema. Ukoliko bi dogovor bio postignut to bi značilo da će putnici koju su svoje karte kupili preko turističkih agencija morati da im se obrate kako bi zatražili povraćaj sredstava, koji bi dalje tekao uobičajenom procedurom. Uslov je da su karte u agenciji plaćene gotovinski ili bankarskim transferom.

Nije poznato da li je do ovog dogovora došlo, ali prema zvaničnim informacijama IATA je jutros rano isključila Spanair iz BSP programa preko koga se obavljaju sve novčane transakcije u aviosaobraćaju uključujući i refundacije. Da li je ova akcija samo privremena dok se ne postigne dogovor ili je ovo konačna odluka IATA, nismo uspeli da saznamo.

U soapštenju putnicima koje je objavljeno na sajtu ove kompanije stoji informacija o refundaciji karata koje su kupljene kreditnim karticama. Prema navodima Spanair-a, moguće je od banaka zatražiti poništavanje transakcije. Savetuju se putnici koji su na taj način kupili karte da se obrate svojim bankama i da saznaju na koji način je moguće izvršiti povraćaj novca.

Više detalja o refundacijama biće poznato danas do kraja dana kada bi najavljeni planovi za stečaj trebalo da budu objavljeni.