Američka aviokompanija Southwest Airlines je otkazala preko 300 letova danas, nakon povlačenja iz saobraćaja 79 aviona tipa Boeing 737 po nalogu federalnih američkih vazduhoplovnih vlasti (FAA). Vlasti su naložile istragu povodom incidenta koji se dogodio na avionu ove kompanije 1. aprila.

Tog dana se na letu ove kompanije između Finiksa i Sakramenta, tokom krstarenja na visini od preko 10.000m pojavila pukotina u trupu aviona iznad pregrada za ručni prtljag. Pukotina duga oko jednog metra izazvala je trenutni pad pritiska u putničkoj kabini. Usled dekompresije, putnicima su se odmah otvorile maske za kiseonik a pilot je u kontolisanom poniranju uspeo da za veoma kratko vreme avion spusti na 3.300m. Ubrzo je uspešno sleteo na vojni aerodrom u Jumi u Arizoni.

U ovom incidentu, na svu sreću, nije bilo nikakvih posledica po putnike. Zbog sumnje da je do otvaranja pukotine došlo usled zamora materijala FAA je naložila hitnu istragu i ispitivanje ostalih aviona Boeing 737-300 sličnog godišta. Avion koji je oštećen star je 15 godina.

Iako u kompaniji tvrde da je broj otkazanih letova zanemariv, putnicima koji imaju karte za neki od letova Southwest Airlines-a u narednim danima savetuje se da provere status svog leta na posebno otvorenoj internet stranici ove kompanije.

Southwest Airlines je najveći američki avioprevoznik u domaćem saobraćaju. Održava preko 3.400 letova svakog dana sa flotom od preko 500 aviona. Smatra se pionirom u takozvanom "lowcost" konceptu aviosaobraćaja i po uzoru na njegovo poslovanje nastale su evropske lowcost aviokompanije.