Nova aviokompanija koja je u procesu registracije u susednoj Mađarskoj iznajmila je šest aviona u Londonu.

Izvršni direktor Solyom Hungarian Airlinesa Jožef Vago (Jozsef Vago) izjavio je u petak 19. jula da je potpisan sporazum o najmu šest aviona za putnički saobraćaj. Iako nije precizirana ni lizing kompanija, ali ni tip aviona, najverovatnije se radi o šest Airbus-ovih modela A320, od kojih će prvi u Budimpeštu stići pre 20. avgusta.

Nova kompanija se zove Solyom Hugarian Airlines i ima nameru da uz pomoć omanskih i emiratskih investitora, koji takođe nisu imenovani, zauzme prazninu na mađarskom tržištu koja je nastala gašenjem Maleva.

…………………………………………
Logo: Nezvaničan znak nove kompanije

Vago je potvrdio da otpočinjanje saobraćaja sada zavisi samo od mađarskih vazduhoplovnih vlasti koje se čekaju da izdaju dozvolu

Državna vazduhoplovna agencija Mađarske je delimično odbila prijavu Solyoma za izdavanje licence za obavljanje putničkog saobraćaja (AOC). Kao razlog vazduhoplovne vlasti su navele da je Solyom koji već poseduje dozvolu za obavljanje aviosaobraćaja lakim letelicama tražio dopunu postojeće dozvole, što nije dozvoljeno. Vlasti su vratile zahtev nazad uz napomenu da je potrebno podneti zahtev za izdavanje potpuno nove dozvole za obavljanje saobraćaja.

Solyom je kompletirao ponudu za preuzimanje preduzeća za tehničko održavanje aviona Aeroplex of Central European, koje se nalazi na aerodromu u Budimpešti, kao i Malev-ovo preduzeće za zemaljsko opsluživanje aviona (Malev Handling Company), ali se mađarska vlada koja je većinski vlasnik u ove dve kompanije još nije oglasila povodom primljene ponude.

Konkurencija se oglasila povodom najavljenog pokretanja nove aviokompanije. Jožef Varadi, izvršni direktor Wizz Aira je kratko izjavio da su vremena danas teška i da ovo nije pravi trenutak za otvaranje aviokompanije i otpočinjanje ovakvog biznisa.

Foto: Nezvanična ilustracija kako bi mogao da izgleda avion nove kompanije