Aerodrom Schiphol u Amsterdamu je postavio solarne ćelije u cilju dostizanja klimatski neutralnog poslovanja. Postavljanje 9.500 kvadratnih metara solarnih ćelija je pilot projekat u organizaciji "theGROUNDS" inicijative. Ovu inicijativu je pokrenuo amsterdamski aerodrom koji je želeo da se stvori uslove za razvoj obnovljivih izvora energije, zaštitu voda i rešenja otpada. Ova inicijativa okuplja najznačajnija domaća preduzeća u tim oblastima, nadležne vladine agencije i značajne naučne inicijative.

Postavljanjem solarnih ćelija aerodrom Shiphol i "theGROUNDS" inicijativa žele da razviju odgovoran, ekonomski i energetski efikasan program. Amsterdamski aerodrom planira da do kraja ove godine stvori klimatski neutralan sistem, i da konstantno do 2020. godine samostalno proizvodi 20% energije koja mu je potrebna.

U okviru ovog projekta solarne ćelije su postavljene na krovove poslovne zgrade transportnog centra, zgrade sedišta Schiphol grupe i zgrade kargo centra (Cargo Building 19). Instalirani solarni paneli proizvode godišnje 440.000 kWh čiste energije, što je jednako struji koju potroši prosečnih 120 domaćinstava na godišnjem nivou.

Osim sopstvene proizvodnje energije Shiphol će raditi i na smanjenju potrošnje gde god to bude bilo moguće. Kao primer za ove mere štednje energije navedeno je da pojedini delovi aerodromskog parkinga i terminala koriste LED osvetljenje.

Glavni partner u ovom projeku je Imtech, preduzeće koje je član "theGROUNDS" inicijative i koje se smatra jednim od vodećih preduzeća u Evropi u oblasti aerodromskih tehnologija. Više od trećine prihoda Imtech-a (u 2011. prihod je iznosio 5,1 milijardu evra) je ostvareno zahvaljujući zelenim tehnologijama i tehnički održivim rešenjima, kao što su solarna energija, štednja energije, termalna energija, biogas i energija iz otpada. U saradnji sa aerodromom Schiphol, Imtech je nedavno razvio koncept "zelenog aerodroma budućnosti".

Solarne ćelije na aerodromima nisu retkost, posebno u SAD i Japanu. U Evropi su najpoznatiji aerodromi sa sopstvenom proizvodnjom struje uz pomoć sunca u Minhenu i Ženevi.