Na aerodromima u zapadnoj i centralnoj Evropi je došlo do brojnih prekida saobraćaja usled obilnih snežnih padavina. Iz Beograda je otežan odlazak do Nemačke već drugi dan uzastopno. Danas, na primer, neće doleteti avion Lufthanse iz Frankfurta dok onaj iz Minhena dolazi ali sa jednočasovnim zakašnjenjem. Juče obe destinacije nisu bile dostupne putnicima iz Beograda. Kašnjenja i poteškoća ima i u Danskoj, Engleskoj, Belgiji i Francuskoj.

Najviše otkazanih letova bilo je u Nemačkoj gde je samo u Frankfurtu danas otkazano gotovo 10% svih planiranih poletanja. Meteorlozi najavljuju nastavak hladnog talasa u Nemačkoj. U Minhenu se prognoziraju sneg i niske temperature narednih pet dana pa se može očekivati da će se kašnjenja i otkazivanja letova nastaviti.

Putnici se savetuju da pre polaska na aerodrom provere status svog leta. Aviokompanije koje otkažu let obavezne su da putniku ponude najpovoljniju alternativnu konekciju. U slučaju otkazivanja letova zbog više sile, u šta spadaju i vremenske nepogode, aviokompanije nisu dužne da putnicima isplate naknadu štete predviđenu Pravilnikom o pravima putnika u slučaju otkazivanja leta.

Putnici čiji je let otkazan bi trebalo bi da budu dobro upoznati sa alternativnim mogućnostima kako bi u dogovoru sa predstavnikom aviokompanije na aerodromu mogli da izaberu najpovoljnije preusmeravanje.

Iz Beograda je danas otkazan let Lufthanse ka Minhenu koji je bio planiran za 13:30h.

Informacije o ostalim današnjim letovima na beogradskom aerodromu: Red letenja – 30.11.2010.

Foto: Spiegel