Najpoznatiji istraživački sajt u oblasti civilne avijacije Skytrax tradicionalno svake godine dodeljuje nagrade najboljim aerodromima u brojnim kategorijama, što je učinio i ove godine u okviru Passenger Terminal Expo 2014 u Barseloni.

Na osnovu glasova miliona putnika širom sveta, aerodrom Changi u Singapuru je drugu godinu za redom osvojio nagradu za najbolji aerodrom na svetu, a proglašen je najboljim i u kategoriji zabavnih sadržaja na aerodromu.
 
Za najbolji aerodrom u Evropi proglašen je aerodrom u Minhenu. Najbolji evropski aerodromi po regionima su: El Prat u Barseloni (u južnoj Evropi), Minhenski aerodrom (u centralnoj Evropi), Amsterdam Schiphol (u zapadnoj Evropi), aerodrom u Kopenhagenu (u severnoj Evropi) i Ferenc Liszt International Airport u Budimpešti (u istočnoj Evropi).


Foto: Aerodrom Changi Singapur

Londonski aerodrom Heathrow je takođe drugu godinu za redom osvojio nagradu za najbolji aerodromski terminal, dok se najbolja premijum usluga pruža na aerodromu u Dohi putnicima Qatar Airways-a.

2014   2013
1 Singapore ChangiAirport 1
2 Incheon InternationalAirport 2
3 Munich Airport 6
4 Hong Kong InternationalAirport 4
5 Amsterdam Schiphol Airport 3
6 Tokyo International Airport (Haneda) 9
7 Beijing Capital International Airport 5
8 Zurich Airport 7
9 Vancouver International Airport 8
10 London Heathrow Airport 10
  * podaci preuzeti sa sajta Skytrax  
Ni u ostalim kategorijama nije bilo velike razlike među pobednicima, te je i ove godine za najboljeg u kategoriji međunarodnog tranzita proglašen seulski aerodrom Incheon, dok je najčistiji aerodrom Haneda u Tokiju. Najbolji šoping na aerodromu je na londonskom Heathrow-u, a najbolja sigurnosna kontrola na aerodromu u Kopenhagenu. Međunarodni aerodrom u Hong Kongu najbolje rukuje prtljagom, a na njemu se nude i najbolji obroci na svetu po glasovima putnika.
 
Skytrax World Airport Award je najprestižnija nagrada u svetu koja odaje priznanje aerodromima za kvalitet usluga koji pružaju putnicima. Preko 12,85 miliona avio putnika iz 110 zemalja učestvovalo je u ovom najsveobuhvatnijem i nezavisnom istraživanju o kvalitetu aerodroma širom sveta. U konkurenciji se ove godine našlo više od 410 aerodroma.


Foto: Aerodrom Munich