Pod parolom "više od terminala" na bečkom aerodromu se privodi kraju izgradnja "Skylink"-a, nove terminalne zgrade u nastavku postojećeg Terminala 2.

Obiman projekat proširenja bečkog aerodroma je pokrenut pre desetak godina izgradnjom novog kontrolnog tornja. On je visok 109m i predstavlja simbol bečkog aerodroma, a završen je 2006, kada je trebalo da otpočne druga faza i izgradnja Skylinka.

Izgradnja Skylinka je počela 2010. sa dve godine zakašnjenja i trebalo je da košta 210 miliona evra. Njegov završetak se očekuje tek ove godine, a troškovi izgradnje su se popeli na 770 miliona evra. Zbog velikog kašnjenja, vlasnici aerodroma: Grad Beč i pokrajina Donja Austrija su smenili kompletno rukovodstvo i suočavaju se sa sve jačim zahtevima aviokompanija za smanjenjem aerodromskih nadoknada s obzirom na gubitke koje imaju zbog kašnjenja.

Izgradnja i opremanje terminala su završeni krajem prošle godine. Od januara su počela testiranja kako bi se utvrdile sve procedure i proverila funkcionalnost u svim segmentima. Za te potrebe bečki aerodrom angažuje veliki broj osoba koje treba da glume putnike. Probe sa "putnicima" obavljaće se do kraja aprila. Zvanično otvaranje novog terminala i njegovo puštanje u saobraćaj je planirano za 5. jun 2012.

Novi Skylink terminal će ponuditi putnicima veću udobnost i više aerodromskih sadržaja. Terminal će imati više nivoa i ukupnu površinu od 150.000 kvadratnih metara. Rađen je po principu "sve pod jednim krovom", zato što su stručnjaci procenili da je taj koncept aerodroma najfunkcionalniji i najjednostavniji za putnike.

Skylink je arhitektonski jedinstven objekat. Naslonjen je na postojeći Terminal 2 i od njega se lučno izvija dužinom od 730m. Fasada objekta je od staklenih panela koji izgledaju kao isprepletene trake. Fasade su celom dužinom prozirne i prema operativnim površinama gde se nalaze avioni i prema javnoj aerodromskoj zoni. Novi terminal je veoma prostran i svetao. Opremljen je najkvalitetnijim materijalima što će uz poseban koncept opuštajućeg osvetljenja i vrhunsku klimatizaciju delovati antistresno na putnike.

Aerodrom u Beču će uz novi terminal dobiti i 51 novi gejt za ukrcavanje putnika kao i 17 novih parking pozicija za avione gde će moći da pristaju i najveći širokotrupni avioni. Skylink će razdvojiti dolazne od odlaznih putnika, što je jedan od osnovnih bezbednosnih zahteva u današnje vreme. Zahvaljujući novom prostoru i organizaciji, na 25 minuta će biti smanjeno minimalno vreme potrebno za transfer. Jedan od novih sadržaja koji će postojati na novom terminalu je i ogromna terasa za posmatranje aviona.