Etihad Airways, nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata je zabeležila rekordne poslovne rezultate u prošloj godini kako u putničkom tako i u kargo saobraćaju.

Prema podacima koje je kompanija saopštila početkom februara u prošloj godini je prevezeno skoro 14,8 miliona putnika što predstavlja povećanje od 23 posto u odnosu na godinu dana ranije.

Kao poseban uspeh u kompaniji izdvajaju to što je broj novih putnika nadvisio broj novih sedišta. Povećanje kapaciteta nije uticalo na smanjenje popunjenosti putničke kabine i u kompaniji smatraju da je to dokaz kako je njihova strategija rasta dobro postavljena.

Etihad Airways je na aerodromu u Abu Dabiju, koji je njegova baza i glavno čvorište učestvovao sa 74 posto u tržišnom udelu. Aerodrom Abu Dabi je imao ukupno 19,9 miliona putnika. Ako bi se računali i putnici Etihadovih partnerskih aviokompanija u kojima ima vlasnički udeo, onda bi ukupno učešće u prometu aerodroma u Abu Dabiju bilo povećano na 82 posto.

Etihad Airways je u prošloj godini u svoju mrežu destinacija uključio deset novih gradova: Medinu, Džajpur, Los Anđeles, Cirih, Pert, Rim, Jerevan, Puket, San Francisko i Dalas, dok je na 23 stare linije povećan broj letova.

Kompanija je potpisala i brojne nove kodšer ugovore sa aviokompanijama Air Europe, jetBlue, Philippine Airlines, GOL, SAS, Hong Kong Airlines i Aerolineas Argentinas, a prošireni su postojeći ugovori sa South African Airwaysom, Alitalijom i Jet Airwaysom.

Kao jedan od najznačajnijih događaja za kompaniju u prošloj godini navedeno je ulaganje 560 miliona evra u kupovinu 49% Alitalije i 75% Alitalijinog frequent flyer programa MilleMiglia, kao i pet pari slotova na londonskom aerodromu Heathrow, koji su potom iznajmljeni Alitaliji. Ova transakcija je odobrena od strane Evropske komisije, pa je Alitalia od 1. januara ove godine postala deo Etihadove neformalne avioalijanse prema svom vlasničkom udelu, u kojoj se još nalaze i airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Aer Lingus, Jet Airways i Virgin Australia.

Kompanija je u 2014. obnovila flotu sa osam novih Airbusovih aviona (dva A330-200, tri A321, tri A320 i jednim teretnim A330-200F) i sa šest Boeingovih aviona (jedan B777-300ER, pet B777-200LR). Pred kraj godine Etihadu su isporučeni i prvi Airbus A380 i prvi Boeingov Dreamliner.