Vršilac dužnosti generalnog direktora Jat Airwaysa Velibor Vukašinović je uspeo da ponovo pokrene pregovore između predstavnika sindikata Jata i rukovodstva.

Na juče održanom sastanku kome su osim Vukašinovića i predstavnika sindikata bili i predstavnici Etihada, koji će ubuduće upravljati aviokompanijom, kao i predstavnici Vlade Srbije dogovoreno je da se sindikati uključe u rešavanje pitanja viška zaposlenih u toj aviokompaniji.

"U utorak 27. avgusta biće održan novi sastanak da bi se što pre došlo do rešenja oko smanjenja broja zaposlenih u Jat Airwaysau na meru koju zahteva vođenje moderne aviokompanije", rekao je Vukašinović za Betu nakon juče održanog sastanka.

Strah radnika Jat Airwaysa zbog najavljenog velikog smanjenja broja zaposlenih ovih je dana kroz aktivnosti sindikata isplivao na površinu. Nakon ogorečenja predstavnika sinidikata što se glas radnika nije slušao, najavljena je mogućnost stupanja u štrajk.

Jedna od glavnih zamerki je nedostatak dvosmerne komunikacije sa budućim rukovodstvom koje postavlja Etihad Airways. Radnici su isticali da je komunikacija sve vreme jednosmerna i navodili su da se njihov glas ne čuje, kao i da postoji veliki rizik da njihova prava budu ugrožena.

U Jat Airwaysu trenutno je zaposleno 1250 radnika, a prema nekim planovima budućeg rukovodstva ovaj broj trebalo bi da bude skoro upola manji. Čak i do 600 radnika Jata bi trebalo da napusti kompaniju zbog čega je Vlada Srbije pokrenula socijalni program. Svi koji to budu želeli moći će da napuste Jat uz otpremninu od 300 evra po godini staža.

Ostalim radnicima biće ponuđena sasvim nova organizaciona šema prema kojoj će oni moći da se prijave za nova radna mesta. Svi zaposleni će morati ponovo da prođu provere pojedinih znanja i da obave razgovore sa budućim rukovodstvom.

Jedan od problema koji sindikati ističu je i veliki broj radnika koji su postavljeni preko političkih veza. Ovi radnici nikada ništa nisu radili za Jat osim što su primali visoke plate, a sada su ponovo u poziciji da koristeći svoje veze obezbede sebi položaj i u reformisanoj Air Serbiji. Ostali radnici, uprkos uvreženom mišljenju javnosti, rade za minimalac u veoma teškim uslovima. Ni staro, ni sadašnje ali ni buduće rukovodstvo kao da nemaju želju da prekinu sa praksom negativne selekcije što se do sada već više puta potvrdilo kao jedan od ključnih razloga za propadanje Jata.