U saopštenju koje je poslao medijima "Nezavisni sindikat" Aerodroma "Nikola Tesla" traži od Vlade Republike Srbije da zaustavi pljačku ovog preduzeća od strane Jat Airwaysa.

U saopštenju se navodi da domaći avioprevoznik kroz cenu karte koju naplaćuje svojim putnicima, vrši naplatu i aerodromske takse, međutim taj novac ne uplaćuje na račun Aerodroma već ga zadržava za sebe.

"Na ovaj način, osim što otvoreno pljačka aerodrom, uz saznanje, a rekli bismo i odobrenje Vlade Republike Srbije, Jat Airways krši više članova domaćeg i međunarodnog krivičnog zakonodavstva", stoji u saopštenju sindikata.

Međutim u Vladi Republike Srbije nemaju takva saznanja. "Ne znam da li je to tačno", kaže Milutin Popović, zamenik ministra za vazdušni saobraćaj. On je dobio uveravanja od v.d. generalnog direktora Jat Airwaysa Velibora Vukašinovića "da ova kompanija plaća aerodromu koliko može".

Iz aerodromskog sindikata su obavestili nadležne i javnost da je trenutni dug Jat Airways-a prema Aerodromu skoro 30 miliona evra i da se on svakodnevno uvećava za 30.000 evra, "zbog čega se Aerodrom Nikola Tesla približava ivici bankrota".

U sindikatu dalje tvrde da su dug Jata prema aerodromu kao i najavljena prodaja Jata u direktnoj vezi i da "oni neće dozvoliti nikakvu vrstu poklona i sumnjive pogodbe".

Vlada Republike Srbije je ranije izjavila da se planira izdavane aerodroma Nikola Tesla u zakup, pa su iz ovog sindikata uputili Vladi nekoliko pitanja u vezi sa tim početkom jula, ali do danas još uvek nisu dobili nikakav odgovor što je dokaz da "osim genijalne ideje Vlada nema nikakav plan".

Njih je interesovalo da li je Vlada uradila procenu ekonomske isplativosti davanja aerodroma u  zakup, na koji vremenski period je planirano davanje u zakup, pod kojim uslovima će budući zakupac upravljati aerodromom i kakve su njegove finansijske obaveze, da li su planirane investicije u razvoj aerodroma i koji su prioritetni projekti, kao i kakvi su planovi po pitanju zaposlenih s obzirom da je trenutno tamo zaposleno 460 radnika što je optimalan broj.

Nezavisni sindikat aerodroma Nikola Tesla podseća nadležne i javnost da ovo preduzeće godišnje zaradi oko 25 miliona evra i da se tako svrstava u red uspešnih srpskih preduzeća.