Saudia (Saudija), nacionalna aviokompanija Saudijske Arabije, postala je juče 16. članica Sky Team avioalijanse na ceremoniji u Džedi. Saudija je prva bliskoistočna aviokompanija u ovoj alijansi.

Saudija ima baze na aerodromima u Džedi, Rijadu i Damamu, odakle leti do 78 domaćih i inostranih destinacija. Ona predstavlja jednu od najznačajnijih bliskoistočnih aviokompanija, koja godišnje preveze preko 21 miliona putnika. Kompanija raspolaže veoma raznovrsnom flotom sa ukupno 103 aviona.

Ulaskom nove u alijansu povećao se i broj destinacija za 51, od kojih su 23 unutar Saudijske Arabije. Neki od novih gradova do kojih alijansa nije imala direktne letove su i Islamabad (Pakistan), Kolombo (Sri Lanka) i Aleksandrija (Egipat).

Prema rečima Kalida El Molema, generalnog direktora Saudije, ulazak u SkyTeam je jedan od strateških koraka koji će pokrenuti transformaciju kompanije koja podrazumeva stvaranje nove robne marke, restruktuiranje osnovnih operacija i poboljšanje putničkih usluga.

Pre pristupanja alijansi, Saudija je pristupila primeni četvorogodišnjeg plana transformacije, koji će trajati do 2013. godine. Prvi korak je bila promena imena kompanije. Do pristupanja alijansi ona je bila poznata kao Saudi Arabian Airlines. Sa prvim danom unutar SkyTeam-a kompanija je ponela novo ime – "Saudia" (Saudija).