Agencija za vazdušni saobraćaj Vlade Španije, obavestila je danas pismom Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, da je španska avio- kompanija „Spener“, od 28. januara 2012. godine obustavila sve letove za Srbiju i ostale destinacije širom sveta. Razlog za otkazivanje letova „Spenera“ je, prema rečima zamenika generalnog direktora Agencije za civilni vazdušni saobraćaj Španije gospodina Raula Medina Kabaleroa, složena finansijska situacija u toj avio- kompaniji.

U pismu dostavljenom direktoru Direktorata gospodinu Nebojši Starčeviću, navodi se da je „Spener“ preduzeo sve korake kako bi putnicima nandoknadio štetu, i to najpre preusmeravanjem na letove drugih avio-kompanija ali i vraćanjem novca za kupljenu kartu.

Redakcijska napomena Aviokarta.net:

Na navedenim brojevima telefona uključuje se automat. Putnici mogu samo dobiti identičnu informaciju koja je objavljena i na sajtu www.spanair.com

Sve informacije o svojim pravima putnici mogu dobiti na telefone „Spenera“ 900131415 i +34971916047 ili u informacionom centru Agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja Španije, na telefon: +34913968210 i na sajtu: www.seguridadaerea.es, navedeno je u pismu Agencije za vazdušni saobraćaj Španije.

Inače, „Spener“ je na vazduhoplovnom tržištu Srbije prisutan skoro dve godine. U početku, nekoliko meseci je obavljao saobraćaj na liniji Madrid-Beograd-Madrid. Kasnije je preusmerio avione na liniji Barselona-Beograd-Barselona, u početku tri a kasnije dva puta nedeljno.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije podseća putnike da svoja prava u slučaju uskraćivanja ukrcavanja, smeštaja u nižu klasu, otkazivanja letova i kašnjenja letova, mogu ostvariti shodno Zakonu o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju.

Detaljne informacije u vezi sa tim, putnici mogu videti na sajtu Direktorata www.cad.gov.rs/putnici.php