Samo je Turkish Airlines dobio dozvolu za seriju čarter letova između Beograda i Antalije u narednoj letnjoj sezoni 2015.

Ove letove će, najverovatnije kao i prošle godine, obavljati AnadoluJet, čarter aviokompanija u vlasništvu Turkish Airlinesa.

Osim ove kompanije dozvole za čarter letove tražile su i turske aviokompanije Corendon Airlines za letove iz Beograda do Bodruma i Antalije kao i Freebird Airlines za letove do Antalije.

Za čarter letove ka Egiptu zahtev je uputila egipatska aviokompanija Nesma Airlines.

Sve ove kompanije nekoliko meseci čekaju na dozvole koje Direktorat za civilno vazduhoplovstvo još uvek nije izdao. U Direktoratu su nam potvrdili da je za sada samo Turkish Airlines uspeo da dobije dozvolu, a za ostale aviokompanije su nam rekli da su u proceduri.

Za razliku od prethodnih godina, ove godine iz Direktorata nisu želeli da nam saopšte niti imena aviokompanija koje čekaju na dozvole, pošto je odlučeno od ove godine da se u javnost ne izlazi sa tim informacijama dok su procedure u toku.

Aviokarta.net je, međutim, saznala o kojim se kompanijama radi u razgovorima sa domaćim turoperatorima, koji su angažovali pomenute čarter avioprevoznike za letove koje su planirali u novoj letnjoj sezoni.

Kako saznajemo, razlog za kašnjenje sa izdavanjem dozvola je isti kao i nekoliko prethodnih godina i nalazi se u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Direktorat civilnog vazduhoplovstva i ove godine čeka na saglasnost Ministarstva, koje bi trebalo da izda pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić. Tek po prijemu saglasnosti Direktorat može da izda dozvolu, u suprotnom dozvola će biti uskraćena, a turoperatori će morati da se snađu na drugi način.

Qatar Airways bez dozvole za letove do Sofije

Aviokompanija Qatar Airways je promenila svoju liniju između Beograda i Dohe. Od 1. marta ova će linija biti preusmerena preko Sofije umesto preko Ankare. Qatar Airways je izrazio želju da i na segmentu između Beograda i Sofije prodaje karte i već je tu mogućnost uneo u rezervacione sisteme. Karte se već sada mogu naći po ceni od 157 evra za povratno putovanje u ekonomskoj klasi, ali u ovoj kompaniji tvrde da se prodaja ne savetuje, pošto još uvek nemaju odobrenje srpskih vazduhoplovnih vlasti za prodaju karata na ovoj liniji.

Ukoliko Direktorat ne dobije saglasnost ministarstva za odobrenje prodaje karata do Sofije, što bi predstavljalo pravilo pete vazduhoplovne slobode, Qatar Airways će u Beogradu moći da primi samo putnike do Dohe, koji u Sofiji neće moći da napuštaju avion. Za liniju koja nije pokazala veliki potencijal ni posle nekoliko godina rada, omogućavanje prodaje segmenta do Sofije bi mogao biti od velikog značaja.  Imajući u vidu da na ovoj liniji (Beograd – Sofija) već leti aviokompanija Air Serbia, eventualno odobrena peta sloboda Qatar Airwaysu predstavljala bi direktnu konkurenciju našem nacionalnom avioprevozniku.

Ne postoji interesovanje stranih prevoznika za letove do Srbije

Kako nezvanično saznajemo u Direktorat civilnog vazduhoplovstva osim zahteva malobrojnih čarter prevoznika i Qatar Airwaysa već dosta dugo nije stigao nijedan drugi zahtev pa čak ni zahtev za informacijama o uslovima uspostavljanja saobraćaja. Ne postoji nikakvo interesovanje stranih avioprevoznika za letove do Srbije, a ovogodišnja čarter sezona će, bar sudeći prema slabom interesovanju čarter prevoznika, mogla biti jedna od lošijih.

Foto: Aerodrom u Antaliji svakog leta privuče najviše putnika iz Srbije