Kao i nekoliko prethodnih zima Severoistok Sjedinjenih Američkih Država se i ove suočava sa snežnom olujom praćenom snažnim, gotovo uraganskim vetrom.

Ova vremenska nepogoda, koju u Americi nazivaju blizard (blizzard) stiže ka obalama Mejna, Masačusetsa, Rod Ajlanda, Konektikata, Njujorka, Nju Džerzija, Delavera i Merilenda. Drumski saobraćaj je u prekidu u ovim državama, a vazdušni saobraćaj se obavlja otežano.

U pojedinim okruzima države Njujork drumski saobraćaj je zabranjen od 11 sati po lokalnom vremenu zbog opasnosti po živote građana.

Vazdušni saobraćaj se, kao i svaki put do sada kada bi ovaj region bio pogođen snežnim nevremenom, odvija veoma otežano. Na hiljade letova je otkazano. Procene su da je ovog puta 250.000 putnika u aviosaobraćaju pogođeno zbog ovih vremenskih neprilika.

…………………………………
Ilustracija: Radarski snimak pogođenog područja

Najviše su pogođena tri njujorška aerodroma: JFK, Newark i La Guardia, a otkazanih letova ima dosta i u Bostonu, Filadelfiji i Vašingtonu.

Prema podacima američkih sajtova za praćenje letova više od 2800 letova je otkazano u ponedeljak 26. januara, dok je danas, na dan kada se očekuje najjača snežna mećava, otkazano preko 4300 letova.  Javnosti su se obratile i sve glavne američke aviokompanije. American Airlines i US Airways su potvrdili da planiraju veoma ograničen broj letova na Severoistoku SAD. Delta Air Lines je potvrdila da je otkazala sve letove sa tri njujorška aerodroma. JetBlue je takođe otkazao sve letove iz ovog regiona. United je u ponedeljak obavio jedan broj letova, dok je sve današnje letove sa aerodroma Newark, koji je njegova glavna američka baza, otkazao. Otkazani su i letovi ove kompanije sa ostalih aerodroma u regiji.

Sve aviokompanije pozivaju putnike čiji letovi su juče bili otkazani, kao i one koji imaju planirane letove za danas ili sutra, da ih pomere, bez ikakve nadoknade.