Američko ministarstvo saobraćaja (DoT – Department of Transportation) je 18. januara donelo rešenje da ne odobri zahtev Air Serbije da postavi sopstvene oznake na letove Etihada prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovakva odluka znači da Air Serbia neće moći da uspostavi kodšer letove iz Beograda preko Abu Dabija ka Sjedinjenim Državama tako što bi dodala svoju oznaku (JU) na letove koje Etihad obavlja između Abu Dabija i SAD.

U obrazloženju odluke se navodi da je DoT uzeo u obzir besmislenost zahteva koji se odnosio na letove od Beograda do SAD preko Abu Dabija što je skoro dvostruko duža putanja nego preko evropskih gradova preko kojih već postoje kvalitetne i raznovrsne avio veze.

DoT objašnjava da takvi letovi nisu u interesu američkih građana i putnika i da ne postoji nijedan opravdani razlog da bi putnik iz Srbije do SAD leteo preko Abu Dabija.

Bitan razlog za odbijanje zahteva je i efektivna kontrola nad kompanijom koja je poverena Etihadu iako ova kompanija ima manjinsko učešće u Air Serbiji sa 49 posto. DoT smatra da je Srbija dala emiratskoj kompaniji pravo upravljanja operacijama i finansijama i to se direktno protivi američkim pravilima koja zahtevaju da strani avioprevoznici koji organizuju letove ka Sjedinjenim Državama moraju biti u vlasništvu i kontrolisani od strane one države iz koje su ili menadžera iz te države.

Američko udruženje linijskih pilota (ALPA) je pozdravilo odluku nacionalnih vlasti da ne odobri Air Serbiji kodšer letove sa Etihadom. Predlog vlastima da odbiju zahtev našeg nacionalnog avioprevoznika uputila je američka aviokompanija Delta Air Lines, a udruženje linijskih pilota se priključilo inicijativi.

Odluka američkih vlasti nema nikakve veze sa svrstavanjem Srbije kao države u Kategoriju 1 koja daje mogućnost uspostavljanja direktnih aviolinija ka SAD. To su dva različita procesa. Predviđeno je da u martu Srbiju poseti delegacija američkih vazduhoplovnih vlasti (FAA) koje su deo ministarstva saobraćaja (DoT) i koja treba da izvrši finalnu proveru ispunjenosti uslova za prebacivanje Srbije u Kategoriju 1. Ako se to desi Air Serbia bi mogla da uspostavi direktan saobraćaj ka SAD i ne bi joj bio potreban kodšer sporazum za letove preko Abu Dabija.