Globalni rezervacioni sistem Sabre je jutros doživeo krah što je prouzokovalo haos na aerodromima širom sveta.

Sabre je poseban kompjuterski sistem koji služi za rezervacije u aviosaobraćaju i koji se koristi interno u nekim od najvećih svetskih aviokompanija za  obavljanje svih procedura od čekiranja putnika do ukrcavanja u avion.

Padom sistema putnici na najvećim svetskim aerodromima ostali su bez mogućnosti da se čekiraju (prijave) za let, da predaju prtljag ili da se ukrcaju u avion. Zbog toga su nastala masovna kašnjenja i pomeranja letova.

Od jutros kada se desio prekid rada sistema otkazani su mnogi letovi Alaska Airlinesa, American-a, Cathay Pacifica, Frontier-a, JetBlue-a, LAN-a, Qantasa, Uniteda.

Otkazivanja letova imali su i Virgin America i British Airways, kao i Virgin Australia koja je za pojedine letove obavila manuelno čekiranje putnika bez komunikacije sa rezervacionim sistemom.

Sistem SABRE osim mnogih aviokompanija koriste i neki od najvećih turoperatora na svetu kao i online pretraživači letova i putovanja Expedia i Travelocity.

Prvo saznanje o kolapsu Sabre sistema stiglo je iz same kompanije koja je pre svih medija preko svog twitter naloga obavestila svetsku javnost da je došlo do prekida u radu i da stručni timovi već uveliko rade na otklanjanju kvara. Nije poznato kakav kvar je u pitanju i kako se dogodilo da pad sistema utiče na rad aerodroma i aviokompanija od Amerike do Australije.

Od aviokompanija koje lete do Beograda jedino je Etihad zahvaćen ovim problemom na pojedinim svetskim aerodromima.

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" nisu se oglašavali u javnosti povodom jutrošnjeg globalnog incidenta, ali kako je Aviokarta.net saznala nije bilo nikakvih problema prouzrokovanih ovih kvarom i nijedan let nije kasnio zbog toga.


Foto: Gužva na moskovskom aerodromu Šeremetjevo ispred šaltera za čekiranje zbog pada Sabre sistema, (c) Russia Today