Irska lowcost aviokompanija Ryanair je ujedno i najveći evropski avioprevoznik koji je u prošloj godini prevezao 86,4 miliona putnika.

Prema najnovijim podacima sa pojedinih lokalnih tržišta Ryanair je osim u Irskoj postao i najveći avioprevoznik u Italiji i Poljskoj.

Udeo Ryanaira na irskom tržištu, prema kapacitetu kojim ova kompanija raspolaže, je 42,2 posto. Poljska je drugo najznačajnije tržište irskog prevoznika sa udelom od 26,9 posto, dok je Italija na trećem mestu, gde je udeo 23,2 posto.

Ryanair je u Poljskoj ubedljivo prvi avioprevoznik prema broju prevezenih putnika (6,53 miliona), čak ispred nacionalnog aviopreznika LOT (5,86 miliona). Na trećem mestu su Wizz Air sa 4,5 miliona prodatih karata dok je četvrta Lufthansa sa 1,8 miliona.

I dok u Poljskoj Ryanair već nekoliko godina drži prvo mesto, u Italiji je u prošloj godini po prvi put pretekao Alitaliju i tako postao najveći italijanski avioprevoznik sa prevezenih 26,1 milion putnika što je 2,7 miliona više od Alitalije. Ryanair je prvi italijanski avioprevoznik i kada se računaju samo putnici u međunarodnom saobraćaju kojih je bilo 17,2 miliona u odnosu na Alitalijih 10,5 miliona. Alitalija je zadržala prvo mesto u domaćem saobraćaju sa 12,8 miliona putnika, dok Ryanair ima malo ispod tri miliona.