Zbog nedavno uvedene takse za odlazne putnike u aviosaobraćaju u Nemačkoj, irska niskotarifna aviokompanija je odlučila da značajno smanji broj letova u ovoj zemlji. Tako će od zimskog reda letenja broj nedeljnih letova sa aerodroma Frankfurt Hahn koji je važio za najveću Ryanair-ovu bazu u Nemačkoj biti smanjen sa 532 na 382. Procene govore da će u narednoj godini biti zabeleženo milion putnika manje kao posledica ove odluke irskog prevoznika, a minimum 150 radnika na održavanju Ryanair-ove baze ostaće bez posla.

U pratećoj industriji broj radnika koji će biti pogođeni ovom šokantnom odlukom biće još veći a aerodromske vlasti su stopirale radove na proširenju terminala s obzirom da je ovaj aerodrom direktno zavisan od Ryanair-a koji na njemu čini 95% prometa i zahvaljujući kome aerodrom usluži 3,9 miliona putnika. Rukovodstvo aerodroma je najavilo da neće otpuštati radnike zbog ovog poteza i da se na aerodromu sve više  okreću razvoju teretnog saobraćaja.

Nova taksa koja je izazvala ovakvu reakciju najvećeg niskotarifnog prevoznika nazvana je „Merkelovom taksom“ pošto je nemačka kancelarka otvoreno rekla da „taksa treba da pomogne da se popune rupe u budžetu“. Kao odgovor na izjavu Angele Merkel, izvršni direktor Ryanair-a, Majkl O’Liri izjavio je „da će novi namet na aviosaobraćaj pogoditi Nemačku na više načina preko gubitaka u turizmu i brojnih otkaza. Merkelova ili pravilinije „odlazna taksa“ uvedena je 4. septembra ali će biti naplaćivana od 1. januara 2011. godine na sve letove koji polaze sa bilo kog nemačkog aerodroma. Nova taksa sa oznakom „OY“ već je uneta u rezervacione sisteme. Taksa će se primenjivati samo na one segmente putovanja koji počinju u Nemačkoj.

Iznos ove takse zavisi od dužine leta. Za kratkolinijski saobraćaj (do 2.500 km) naplaćivaće se 8 evra. U ovu kategoriju spadaju letovi iz Nemačke ka svim evropskim destinacijama, Rusiji, Maroku i Tunisu.

Po nezvaničnim informacijama u nemačkim medijima linije koje će biti ukinute su: Agadir, Berlin, Gdanjs, Geteborg, Klagenfurt, Prag, Santjago de Kompostela, Sevilja, Vroclav. Aerodrom Hahn se nalazi oko 100 km zapadno od Frankfurta i koristi se kao frankfurtski niskotarifni aerodrom.