Irska niskotarifna aviokompanija Ryanair podiže iznos nadoknade za predati prtljag počev od 15. decembra 2011. godine.

Nove cene će se primenjivati samo u glavnoj sezoni kojom se smatraju jun, jul, avgust, septembar i božićno-novogodišnji period. Ryanair ima različite tarife za svaku sezonu, a one koje se odnose na slabu sezonu (od oktobra do maja) neće biti povećane i iznosiće i dalje 15 funti (18 evra).

Na sve rezervacije koje budu rađene od 15. decembra primeniće se nova viša tarifa. Pa će tako prva torba težine do 15kg koja se predaje koštati 25 funti (30 evra) što je poskupljenje za 25%. Ukoliko se torba bude plaćala na aerodromu tarifa će biti 60 funti (70 evra), umesto dosadašnjih 35 (oko 40 evra).

Pored novih tarifa za prevoz prtljaga Ryanair podiže i iznos kazne za ponovno štampanje boarding kartice. Ova kazna se naplaćivala putnicima koji se pojave na aerodromu bez boarding karte u iznosu od 40 funti (47 evra), a od 15. januara 2012. biće 60 funti (70 evra).

Iz Ryanair-a poručuju da se dnevno samo desetak putnika pojavi bez svoje boarding kartice, tako da poskupljenje ove kazne neće predstavljati problem putnicima. Isto tako nove cene prtljaga neće pogoditi 70% putnika ove kompanije, za koje se tvrdi da putuju bez predatog prtljaga i da putuju samo sa ručnim prtljagom (jedna torba određenih dimenzija i do 10kg težine), koji je besplatan.