Ryanair se nalazi pod istragom irskih vazduhoplovnih vlasti zbog propusta u pogledu bezbednosti tokom leta. Ova aviokompanija koja je često predmet raznih skandala, sada je pod istragom zbog nedozvoljavanja putnicima da sede u redu pored izlaza za slučaj opasnosti.

Sedište pored izlaza za slučaj opasnosti se prodaje kao dodatna usluga zbog više prostora za noge. Ovu doplatu primenjuju mnoge aviokompanije i to nije ništa čudno s obzirom da red pored izlaza za slučaj opasnosti ima znatno više prostora i daleko je udobniji. Sedišta u ovom redu posebno su tražena od strane visokih ili krupnih putnika kojima je neophodan dodatni prostor. Ovu činjenicu koriste mnoge aviokompanije kako bi dodatno zaradile.

Ryanair ovu uslugu naplaćuje 10 funti, pa je zbog visoke cene, koja često premašuje cenu same aviokarte, ovaj red gotovo uvek prazan u avionima Ryanair-a. Prema bezbednosnim pravilima to nije dozvoljeno.

Pored izlaza za slučaj opasnosti uvek mora sedeti neko od putnika. Postoje veoma jasna i stroga pravila ko tu može sedeti, zato što ta osoba preuzima na sebe veliku obavezu i odgovornost da otvori ovaj izlaz u slučaju nesreće. Pre svakog poletanja, kabinsko osoblje kratko razgovara sa putnicima koji sede pored ovih izlaza i daje im uputstvo šta i kako treba da urade ukoliko to bude potrebno.

Nije dozvoljeno da ova sedišta budu prazna, zato što bi to moglo da bude kobno po putnike ukoliko bi se desila neka nesreća. Međutim, Ryanair odbija da u slučaju da ne proda ova mesta, tamo preseli nekoga od ostalih putnika, kako bi ispoštovao sve neophodne bezbednosne procedure.

Prema tvrdnjama putnika Ryanair izbegava da na ova mesta postavi putnike ukoliko oni to nisu platili. Tako se dešava da kabinsko osoblje zamoli putnika koji sedi u redu ispred da preuzme funkciju otvarača vrata, iako on nema direktan pristup vratima za slučaj opasnosti već se ona nalaze njemu iza leđa i veoma su mu nedostupna.

Ryanair je jedina aviokompanija koja je pod istagom zbog ovakog ponašanja. Druge kompanije koje takođe dodatno naplaćuju ova sedišta, nikada ne ostavljaju ova sedišta praznima čak iako nema putnika koji su ih platili. U tom slučaju kabinsko osoblje pre leta, izabere nekoga od ostalih putnika i zamoli da pređe tamo.