Osijek i Podgorica su među 12 novih destinacija koje će irski niskotarifni avioprevoznik Ryanair otvoriti sa aerodroma Stansted kod Londona u aprilu 2014.

Veliko povećanje kapaciteta se očekuje naredne godine sa ovog londonskog aerodroma, pošto će osim novih linija Ryanair značajno povećati broj letova na postojećim linijama.

Novih 12 linija doneće 1.300.000 dodatnih putničkih mesta na godišnjem nivou dok će broj letova na 17 postojećih linija biti povećan sa 430 na 600 na nedeljnom nivou.

Godišnji broj putnika Ryanaira na aerodromu Stansted do sada je dostizao 14,5 miliona. Ovo povećanje kapaciteta zahtevaće i veći broj radnika, pa se očekuje da se otvori preko 1.300 novih radnih mesta.

Planirane nove linije su do: Bazela, Bordoa, Briva, Bukurešta, Komiza, Dortmunda, Lisabona, Osijeka, Podgorice, Praga, Rabata i Šelefteoa. Ryanair je ove godine uspostavio saorabaćaj sa podgoričkog aerodroma prema aerodromu Charleroi (Šarleroa) kod Brisela, dok je iz Osijeka leteo prethodnih godina do frankfurtskog aerodroma Hahn. Sa ovom ekspanzijom Ryanair prvi put dolazi u Bukurešt i vraća se u Prag.

Najavljenu ekspanziju sa Stansteda Ryanair je odlučio da proslavi zajedno sa putnicima pa je ponudio 100.000 sedišta po specijalnoj ceni od 14,99 funti po pravcu sa svim taksama, za putovanja u januaru i februaru. Promocija će trajati do ponedeljka 25. novembra u ponoć.