U Ryanair-u su veoma srećni povodom najnovijeg izveštaja SITA o izgubljenom i oštećenom prtljagu za 2011. godinu prema kome je ova niskotarifna aviokompanija najbolja na svetu.

Statistika pokazuje da je Ryanair zagubio 0,5 kofera na 1000 putnika što je značajno manje od svetskog proseka koji iznosi 9 kofera na 1000 putnika.

Predstavnik kompanije Stiven Meknamara je izjavio da Ryanair nastavlja da pruža najbolju putničku uslugu u Evropi sa najnižim cenama aviokarata, svega nekoliko izgubljenih torbi i veoma malo otkazanih letova. Meknamara smatra da zbog tih činjenica sve veći broj putnika odlučuje da leti ovom kompanijom.

SITA je izdala statističku publikaciju "World Tracer Statatistics" prema kojoj je Ryanair lider u Evropi prema broju izgubljenih putničkih torbi. Prema istoj publikaciji British Airways gubi 16 torbi na 1000 putnika što je znatno više od evropskog proseka, dok je irski Aer Lingus zabeležio toliko loš rezultat da je odbio da ga iznese u javnost.

Prema izveštaju SITA avioindustrija pokazuje trend smanjivanja broja izgubljenog prtljaga za šta velike zasluge pripadaju i njihovim programima za praćenje svih predatih putničkih torbi World Tracer. Najveći broj izgubljenih torbi potiče dolazi prilikom transfera putnika sa jednog leta, odnosno zbog gubitka prtljažne nalepnice. U izveštaju se naglašava da je čak 53% svih izgubljenih torbi bilo u tranzitu.

Bez namere da umanjujemo rezultat Ryanair-a treba napomenuti da ova kompanija ne obavlja vezane letove, odnosno ona nema putnike u tranzitu na bilo kom aerodromu, pa je samim tim i njena mogućnost da izgubi bilo koju torbu znatno manja nego kod drugih tradicionalnih aviokompanija.